Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Varannan utstationerad kommer från bygg

Publicerad: 16 mars 2020, 10:31

Polen är fortsatt det land som har flest utstationerade arbetstagare i Sverige med över 8 000 anmälda individer.

Foto: Johanna Åfreds

Flest utstationerade 2019 fanns i byggsektorn som stod för 46 procent av de individer som anmälts till utstationeringsregistret.


Ämnen i artikeln:

utstationering

Under 2019 anmäldes 41 504 personer till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. År 2018 var motsvarande siffra 41 338 personer, enligt Arbetsmiljöverkets årsrapport om utstationering för 2019.

Flest utstationerade 2019 fanns i byggsektorn som stod för 46 procent av de individer som anmälts till utstationeringsregistret. Därefter kom tillverkningsbranschen, 20 procent och IT-branschen med 16 procent.

– Precis som tidigare år är byggnadsarbetare den största gruppen utstationerade i Sverige. Det speglar den höga aktivitet vi kan se på byggmarknaden inte minst i storstäderna, säger Arne Alfredsson, tf. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Ungefär 63 procent av samtliga anmälningar till utstationeringsregistret gällde storstadsområdena Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Polen är fortsatt det land som har flest utstationerade arbetstagare i Sverige med över 8 000 anmälda individer. Därefter följer Indien och Tyskland. Siffrorna gäller samtliga branscher, inte bara bygg.

Länder med flest utstationerade arbetstagare i Sverige 2019:

• Polen 8 077

• Indien 5 692

• Tyskland 5 053

• Litauen 3 994

• Lettland 2 689

Arbetsmiljöverket administrerar sedan juli 2013 utstationeringsregistret, ett register dit utländska arbetsgivare anmäler att arbetstagare ska arbeta tillfälligt i Sverige. Antalet personer/unika individer ovan bygger på uppskattningar.

Vad är utstationering?

En utstationerad arbetstagare är en person som vanligen arbetar i ett visst land men som skickas till ett annat land av sin arbetsgivare för att arbeta där under en begränsad tid. Begränsad tid innebär att det ska finnas ett start- respektive slutdatum för när tjänsterna ska utföras. Den utländska arbetsgivaren ska tillhandahålla tjänster över gränserna och det ska finnas en mottagare av tjänsterna i det land som arbetstagaren skickas till.

Källa: Arbetsmiljöverket

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

utstationering

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.