lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Viruset kan påverka lönerna

Publicerad: 17 mars 2020, 10:56

– Lönerna kan hamna på en lägre nivå. Men det är inte vi som sätter nivån, det är industrin som gör det, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Orostider kan inverka på avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. "Arbetsgivarna ska inte utnyttja situationen vi befinner oss i", säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen


Att virusspridningen kommer att ha inverkan på avtalsrörelsen på ett eller annat sätt är Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen, övertygad om. Lönerna kan komma att påverkas, tror han.

– Lönerna kan hamna på en lägre nivå. Men det är inte vi som sätter nivån, det är industrin som gör det och vi inväntar det avtalet.

Han fortsätter:

– Det är ett nationellt krisläge. Byggbranschen är hittills relativt förskonat men vi kommer att få bland annat leveransproblem och alla aktörer kommer att påverkas på ett eller annat sätt. Förhandlingarna kommer också att påverkas av allt detta, säger han.

På fredag kommer parterna att ses igen. Mötena kommer att fortsätta som inplanerat. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin kan inte se att det finns några skäl till lägre löner på grund av det rådande läget.

– Det är bara dumheter. Många pratar just nu om alla företag som råkar illa ut men vad händer med de anställda? Arbetsgivarna ska inte utnyttja situationen vi befinner oss i, säger han.

Under måndagen presenterade regeringen ett krispaket som innefattar möjligheterna till korttidspermittering. Införandet av detta ska i varje bransch förhandlas med parterna.

– Vi ska titta på det, säger Torbjörn Hagelin.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev