Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

30 år i topp för pionjären Nevenka

Publicerad: 8 mars 2011, 12:42

Nevenka Mesic Tiderström har flera decenniers erfarenhet från byggbranschen. Men det händer än i dag att hon inte tas på allvar av manliga kollegor.


–        Om jag åker på kurs händer det fortfarande att män vänder sig till mig och frågar var pennorna är. De tror att jag är konferensvärdinna.

Nevenka Mesic Tiderström har provat på de flesta uppgifter ute i produktionen. I år fyller hon 60 år och kan titta tillbaka på ett långt yrkesliv. I dag är hon chef för MVB:s Malmökontor och arbetschef med ansvar för flera projekt. Det största är 300-miljonersbygget Helsingborg Arena som ska rymma 5 600 åskådare. Hennes bana började dock för snart 40 år sedan då hon anställdes som byggnadsingenjör på Kullenbergs.

–        Jag var ung, tjej, invandrare och ville in i byggbranschen. Det var inte en siffra rätt kan man säga, säger Nevenka Mesic Tiderström och skrattar.

Hon kom till Sverige från Kroatien 1970, gick olika kurser på Lunds tekniska högskola för att komplettera och blev byggnadsingenjör. En praktikplats ledde till fast jobb 1972.  Tillvaron, beskriver hon, var tuff i en bransch som var mycket mer mansdominerad än i dag.

–        Gubbarna behandlade mig som luft. Ställde någon frågor så var det till mina manliga kollegor och inte till mig. Men jag svarade ändå och på så sätt begrep de att jag också kunde, berättar hon.

1979 var hon med på förstasidan i denna tidning, som då hade namnet Byggnadsindustrin.

–        Jaha, nu har du blivit utvikningsbrud också, var vad jag fick höra från flera håll, säger Nevenka Mesic Tiderström.

–        Ibland har jag känt att jag inte orkar mer. Men sen har viljan att inte ge upp alltid tagit över, fortsätter hon.

Nevenka Mesic Tiderström hade bestämt sig. Hon hade velat bygga hus ända sedan hon var liten flicka och följde med sin morfar som var murare runt på jobb.

–        Jag skulle inte ha velat syssla med något annat och jag skulle aldrig ha velat jobba på exempelvis en kvinnodominerad arbetsplats istället. Jag uppskattar ändå att jobba bland killar, att det är raka rör och inte så mycket snack. Man bestämmer en sak och går vidare.

En arbetsgrupp med både män och kvinnor är ändå att föredra, resonerar Nevenka Mesic Tiderström.

–        Jag har märkt att det blir ett annat tänk när kvinnor är med. Det blir mer diskussion om praktiska saker, funktion och estetik. De har ett rundare perspektiv. Män fokuserar oftare på en sak och är så inriktade på att se framåt.

Att hon fått respekt i branschen tror hon beror på en stark egen vilja och ämneskunskaper.

–        Tjejer ifrågasätts mer än killar. Därför är det viktigt att ha kunskap, att vara envis och samtidigt behålla sin egen identitet. Man måste ha tekniska kunskaper, annars går det inte att få respekt.

LÄS HELA ARTIKELN OM NEVENKA MESIC TIDERSTRÖM I TIDNINGEN BYGGINDUSTRIN, NR 8, 2011.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.