Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

900 tävlar i Calgary

Publicerad: 4 September 2009, 10:39

Världsmästerskapen i yrkesskicklighet är i full gång i Calgary Kanada. 900 ungdomar tävlar om pallplatserna i 45 yrken och under den lediga tiden minglar man och skapar kontakter.


I den välbekanta kanadensiska staden Calgary invigdes den 1 september 2009 års omgång av Wordskills.
Ungdomar från ett 40-tal länder tävlar i 40 olika tävlingsgrenar. Det svenska landslaget består av 22 killar och 9 tjejer och byggindustrin deltar i tre grenar; murare, plattsättare och trädgårdsanläggare.

De tävlande i byggyrkena är:
Murare: Johan Wier från Gränna, PM Fasader.
Plattsättare: Johannes Hennoks från Stavsnäs, Stockholms Platt.
Trädgårdsanläggare: Kasandra Wilhelmsson och Erik Bengtsson från Malmö.

Förutom de tävlande är stödtrupper från Byggnadsindustrins yrkesnämnd med i Calgary. Det är de coacher som har tränat de tävlande på hemmaplan och experter som deltar i bedömningarna och projektledningen från BYN. I förberedelsen på hemmaplan har de tävlande bland annat fått stöd av Thomas Fogdö på det mentala planet. Byggindustrin är fortfarande ”rookie” i detta sammanhang, vi deltog första gången 2007 i Tokyo, tävlingarna har varit igång sedan 1950-talet. Nu är de tävlande väl förberedda och vi hoppas kunna visa framfötterna i Calgary!

Lars Tullstedt, utbildningschef, Sveriges Byggindustrier, finns på plats och kommenterar läget:
- De tävlande byggarna mötte den första tävlingsdagen med ett samlat lugn och metodiskt arbete. Det finns andra tävlande som ser ut att ”ligga före” men i slutänden är det många olika parametrar som räknas. Arrangörerna har lagt ned ett imponerande arbete med att bussa in skolelever från regionen. Många olika aktiviteter pågår vid sidan om själva tävlingarna för att få upp intresset för olika slags yrken och hantverk.

– De frambringas mycket nya möten under yrkestävlingar, mellan ungdomar, företag, branscher och även över nationsgränser. Joakim Görsberg, bilskadereperatör, fick efter en fjärdeplacering under WorldSkills 2007 jobb i Kina som lärare i sitt yrke och Karl Johansson som just nu tävlar i svetsning fick sitt nuvarande jobb efter guldmedalj i Nordiska Mästerskapen, bara för att ta två exempel, säger Pontus Slättman, teknisk delegat på WorldSkills, i ett pressemeddelande.

22-åriga Karl Johansson är det svenska hoppet i svetsning under WorldSkills i Calgary. Till vardags arbetar han på ESAB Process Centere i Tösse.

– I samband med att jag vann de Nordiska Mästerskapen mötte jag mina nuvarande chefer. De var tävlingsledare och domare och efter några månader som konsult fick jag fast anställning, berättar Karl i pressmeddelandet.

WorldSkills Champions Exchange
För de som inte finner kontakterna under själva tävlingarna finns utbytesprogrammet Champions Exchange. Där kan alla som deltagit i WorldSkills och är intresserade av att arbeta utomlands, registrera sig. Programmet fungerar som ett nav mellan arbetsgivare och arbetstagare. Under utbytet som oftast varar mellan 3-12 månader finns personer från WorldSkills med som stöd för ungdomarna i allt från arbetsfrågor till visum och bostadssökande.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.