Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Afternoon tea i Stadsmuseets källare

Publicerad: 13 januari 2009, 13:37

När det är som ruggigast och mörkast utomhus bjuder Stockholmia förlag och Stockholms stadsmuseum in till värmande tesöndagar i Källarstugan. Vid varje tillfälle håller en utvald författare ett kort föredrag och det serveras te och lyxiga skorpor.


Söndag 25 januari kl 15
Eva Kaijser är journalist och har tillsammans med Monika Björk skrivit boken Svenska Hem – en passionerad affär, om kvinnligt företagande i början på 1900-talet. Butiken Svenska Hem vid Stureplan startades i protest mot snusk och lurendrejeri. Den ägdes av sina kvinnliga medlemmar och bara kvinnor fick handla där, vilket ledde till högljudda protester från många manliga handlare. Butiken blev dock en stor framgång under en tid då kvinnor varken hade rösträtt eller egna pengar.


Söndag 8 februari kl 15
Ingrid Nordström är etnolog och författare till böckerna Det kommer att gå bra för er och Kvinnor i Stockholmsromaner kring 1920. Hur såg livsvillkoren ut för de kvinnor som sökte sig till Stockholm för sin försörjning under denna sociala brytningstid? Vilka likheter och skillnader fanns mellan kvinnor med olika social bakgrund?

Söndag 22 februari kl 15
Christine Bladh, docent och lektor vid Institutionen för genus, kultur och historia på Södertörns högskola, har tidigare gett ut sin avhandling Månglerskor. Att sälja från korg och bod i Stockholm 1819–1846 på Stockholmia förlag. I november kom Rodderskor på Stockholms vatten, med Christine Bladh som redaktör. Boken handlar om de roddarmadammer som skötte lokaltrafiken på Stockholms vatten under 1700- och 1800-talet och om de myter som funnits kring arbetande kvinnor genom historien.

Biljetter (inklusive te och skorpor): 50:–
Biljetterna kan köpas i Stadsmuseets butik

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.