Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Akademiska Hus vill ena branschen kring säkerhet

Publicerad: 30 november 2015, 06:35

Akademiska Hus regiondirektör Tomas Ringdahl arbetar vidare med idén om att bilda ett Safe Construction Council. "Vi jobbar med idén om att skapa ett bransch-gemensamt nätverk", säger han.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hussäkerhet

För snart två år sedan intervjuade Byggindustrin Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus Syd. Han talade då om sin vision om att starta ett Safe Construction Council bestående av byggherrar, entreprenörer, arkitekter och andra branschaktörer som vill vara med och driva på och utveckla säkerhetsarbetet i branschen. Visionen då var att deltagarna skulle enas om gemensamma krav som de ska ställa vid upphandlingar. Inspirationen kom bland annat från Sweden Green Building Council och deras mål om att driva på utvecklingen av hållbart byggande.

– Branschgemensamma samarbeten om arbetsmiljön finns redan i en hel del andra länder, säger han.

Ännu har inget svenskt branschnätverk bildats, men Tomas Ringdahl hoppas kunna komma med besked inom kort.

– Vi har troligen mer att kommunicera kring det här i januari. Vi är en grupp företag som diskuterar detta, säger han.

Under det gångna året har Akademiska Hus initierat en intervjustudie bland 29 beslutsfattare i byggbranschen om byggherrens roll för att påverka säkerheten. Det resulterade i rapporten ”Bygg för livet”.

Enligt de flesta som intervjuats är kundens krav helt nödvändiga för att öka medvetenheten kring säkerhet hos leverantörsföretagen. ”Om alla byggföretag skulle lyfta sig till den nivå som de bästa redan i dag presterar på, skulle en stor mängd av de olyckor som drabbar branschen inte behöva hända”, konstateras i rapporten. Merparten av de intervjuade pekade även ut att de såg ett tydligt samband mellan ett säkert byggprojekt och ett lönsamt, hållbart byggprojekt med hög kvalitet.

– I dag är det stor skillnad mellan de som presterar bäst och branschsnittet. Det finns en stor potential för förbättringar av säkerheten genom samverkan, säger Tomas Ringdahl.

Relaterade artiklar

Tomas Ringdahl: ”Ställ krav på säkerhet”

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hussäkerhet

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News