Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Amerikanska byggare vägrar meter

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Amerikanska byggare föredrar fot och tum, trots mer än tio års kampanj för att införa metersystemet.

1992 togs ett beslut på federal nivå att alla federala myndigheter skulle gå över till metersystemet så snart det var ekonomiskt genomförbart. Ett år senare hade fyra delstatliga transportmyndigheter följt efter, däribland California Department of Transportation (Caltrans). Uppbackningen från federal nivå har dock uteblivit och motståndet från Caltrans entreprenörer har varit kompakt, skriver Engineering News Record.

Caltrans ger nu upp och återgår till det engelska systemet med fot, tum och yards. Tidigare har flera andra statliga transportmyndigheter, däribland Utah och Nevada, gått samma väg.

- Vi försökte genomföra en stor meterreform men det slog aldrig rot. Entreprenörerna ville inte göra det. De sade att omräkning till meter skulle kosta oss mer eftersom de ändå tänkte räkna om tillbaka, säger Scott Magruder från Nevada Department of Transportation till ENR.

New York DOT är nu den enda transportmyndigheten som håller fast vid metersystemet. Det beror främst på att man tycker det vore för dyrt att gå tillbaka.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.