Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Appell vann tävlingen

Publicerad: 5 November 2008, 12:38

Byggindustrin möter arkitekt Gustav Appell på hans nya arkitektkontor på Sveavägen i centrala Stockholm. Han har nyligen vunnit arkitekttävlingen om det nya badhuset i Hudiksvall. Förslaget Hambo, en träbyggnad har lovordats i pressen.


Arkitekt Gustav Appell bodde under skoltiden i Hudiskvall, bara 500 meter från Katthuskajen, där den nya badanläggningen är tänkt att ligga. Så jag kände platsen och dess förutsättningar mycket väl, säger han.

Inspirationen kommer bland annat från ett badhus i Schweiz; Peter Zumthors Thermer i Vals.

Prissumman är 400 000 kronor.

Juryns motivering löd:
Förslaget Hambo av Gustav Appell Arkitektkontor genom Gustav Appell i samarbete med August Wiklund tilldelas första pris för en exteriört och interiört vackert gestaltad byggnad med en samlande karaktärsfull takskiva. Med viss internationell inspiration präglas förslaget ändå av tydlig nordisk stämning och lokal förankring.

Hudiksvalls Fernes kallbadhus från 50-talet hade tjänat ut efter en lång och trogen tjänst. Placeringen av det nya badhuset blir på klassisk mark, det nya badhuset inleder omvandlingen av de gamla kajområdena runt inre delen av Hudiksvallsfjärden.

Arkitekttävlingen rönte ett jättestort intresse från hela världen, totalt kom det in 147 bidrag. Förutom från Sverige kom tävlande från de nordiska länderna, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Polen, Turkiet, Nederländerna, Spanien och från USA och Namibia.

På arkitektkontoret på Sveavägen jobbar även arkitekterna Ylva Rosvall och Fredrik Norberg.

Just nu tittar kontoret bland annat på möjligheterna att utveckla en byförnyelse i Trönö i Söderhamns kommun. Man tittar på olika lösningar, hur trafiklösningarna ska kunna utvecklas, ser på vilka olika hänsyn som ska tas till de antikvariska förhållandena med mera. - Det är ett litet nytt sätt att tänka, det ska bli en kombination med gammalt och nytt.

- Förhoppningsvis kan vi skapa en attraktiv bykänsla, säger Gustav Appell.
Vi jobbar också åt Statens Fastighetsverk med House of Sweden, Sveriges ambassad i Washington, ritad av Gert Wingårdh, där jobbar vi med marknadsföring och företagslägenheter.

Gustav Appell säger vidare att hans käpphästar är hållbart och vackert byggande i bra material. Alla material har sin charm. Men de måste behandlas med respekt. Jag vill, säger han, hitta nya sätt att bygga industriellt med nyskapande arkitektur. Det är en utmaning.

Fakta
Gustav Appell Arkitektkontor
Pågående projekt
Nytt badhus i Hudiksvall.
Byförnyelse i Trönö i Söderhamn.
Företagslägenheter åt Statens Fastighetsverk, House of Sweden, Washington.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.