Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Åtta personer delar på byggpris

Publicerad: 29 april 2015, 09:32

I går fick åtta personer sitt arbete uppmärksammat och belönat med utmärkelsen Sigge Thernwalls Stora Byggpris. Vinnarna får dela på en prissumma på 1 miljon kronor.


Ämnen i artikeln:

RambollbyggforskningSigge Thernwalls Stora Byggpris

Sigge Thernwalls Stora Byggpris delas ut av Ramböll som förvaltar en utvecklingsfond som donerades av Sigge Thernwall på 1980-talet. Årets pristagare är Maria Vikander, Ulf Håkansson, Milan Veljkovic, Mats Emborg, Ali Farhang, Costin Pacoste, Berit Balfors och Bo Olofsson.

Åtta pristagare

Maria Viklander

■ Luleå tekniska universitet
■ 250 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för att hon i nära samband med behovsägare bedrivit forskning som bland annat har lett till förbättrad snöhantering i ett flertal kommuner. Hennes arbete har medverkat till att gröna dagvattenlösningar kommer till större användning, inte minst i Sverige, vilket i sin tur bidrar till att minska samhällets kostnader för översvämningar, samt bidrar till att minska miljöpåverkan på våra sjöar och vattendrag.

Ulf Håkansson

■ Kungliga Tekniska högskolan
■ 250 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för forskningsinsatser som har medfört att Sverige har kunnat utveckla ny injekteringsteknologi som har avsevärda miljöfördelar, speciellt med beaktande av att säkerställa de funktionskrav som gäller för tätning av berg med optimal kombination av material och teknik vilket kan ge svenska företag nya affärsmöjligheter på den globala marknaden.

Milan Veljkovic

■ Luleå tekniska universitet
■ 100 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för att han har utvecklat brandingenjörsutbildningen i Luleå samt för att han med ett brett europeiskt kontaktnät initierat och genomfört ett stort antal EU-projekt som bidrar till att effektivisera stålbyggandet.

Mats Emborg

■ Luleå tekniska universitet och FoU-chef på Betongindustri
■ 100 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för sitt mångåriga och internationellt framgångsrika arbete med att utveckla härdningsteknologi för betong, nya självkompakterande och mer miljöeffektiva betongkvaliteter, samt armering med fibrer.

Ali Farhang

■ Expert inom brokonstruktioner, Ramböll
■ 100 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för att han är en skicklig konstruktör och forskare, som med engagemang och entusiasm förmår sprida kunskap inom byggbranschen samt samla världsledande expertis till möten i Sverige

Costin Pacoste

■ Kungliga Tekniska högskolan och ELU konsult
■ 100 000 kronor
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för sin förmåga att dels identifiera och lösa praktiska problem, dels presentera forsknings- och utvecklingsresultat så att de direkt kan tillämpas vid dimensionering av konstruktioner av allehanda slag. Med sin yrkesskicklighet och sitt ödmjuka sätt är han vidare en utmärkt förebild för studenter och kollegor i branschen.

Berit Balfors och Bo Olofsson

■ Kungliga Tekniska högskolan
■ 50 000 kronor var
■ Tilldelas Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015 för ett mycket framgångsrikt arbete inom samhällsbyggnad på miljöns villkor med särskild betoning på utveckling av transportinfrastruktur och för den implementering av kunnandet som de fört in i byggsektorn.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News