Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”Avståndet till varandra har minskat under pandemin.”

Publicerad: 20 april 2021, 11:45

Hayar Gohary på Akademiska Hus om arbetet under pandemin.

Foto: Akademiska Hus.

Hej Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus. Vad håller dig sysselsatt just nu?


Ämnen i artikeln:

byggarbeteAkademiska HusBIM AllianceHåll Nollan

– Det är en märklig blandning mellan att hålla den egna energin uppe efter drygt ett års isolering och att skapa rätt förutsättningar för våra medarbetare att orka med och driva verksamheten där vi bland annat har en projektportfölj på 14 miljarder kronor i olika skeden. När det gäller det långsiktiga arbetet är hur vi ska jobba med att minska vårt klimatavtryck snabbare än Parisavtalets intentioner det som sysselsätter mig mest nu. Vi inser att det är nödvändigt att vara snabba och göra allt vi kan samtidigt som det blir mer och mer uppenbart att det inte är en quick fix!

Hur särskiljer sig Akademiska Hus från andra fastighetsbolag?

– Genom vårt uppdrag kan vi fokusera på långt mycket mer än bara väggar och tak. Våra fastigheter ska stötta Sverige som kunskapsnation och då krävs det ett tätt samarbete med både våra kunder och vår ägare. Sedan är det ju förstås spännande att vi har en sådan bredd bland både det vi bygger och det vi förvaltar. Allt från mycket gamla och anrika byggnader till toppmoderna laboratoriemiljöer avsedda för den allra senaste forskningen. 

Läs mer: Hej ingenjör! Om pandemin. 

– För oss på Akademiska Hus är det också viktigt att hitta den fina balansen mellan fastigheter som stöttar våra kunder på bästa sätt och som samtidigt är hållbara över tid. Vi lever i en föränderlig värld och både fastighetsbranschen och lärosätena är under en mycket snabb utveckling. Vi kan inte bygga fastigheter som möter samma användningsområde år efter år. Vi behöver tänka nytt och flexibelt för att möta våra kunders behov nu och framöver och där skulle jag vilja säga att vi är på god väg. 

Kan du avslöja något spännande framtidsprojekt som ni inte berättat om ännu?

– Vi arbetar just nu mycket med många olika spännande projekt. I princip har vi i de flesta projekten inslag av innovation parallellt med det strukturella projektgenomförandet. I AWL-projektet i Göteborg hade vi 16 olika innovationsprojekt parallellt med att själva byggprojektet skulle genomföras. I detta blir en organisering som främjar lärande central för utveckling av hela organisationen. 

– Två exempel på framtidsprojekt är, tillsammans med ett antal lärosäten, en strategisk satsning på att digitalisera den fysiska miljön genom uppbyggnaden av sensordata och avancerat analysstöd. Syftet med det är att nå nya insikter för oss och lärosätena i den gemensamma utvecklingen av campusmiljöerna. Den nya plattformen kan användas aktivt av Akademiska Hus och lärosätena tillsammans för att höja användningen av befintliga resurser, utveckla effektiviteten i de egna processerna och optimera ombyggnads- och nybyggnadsprojekt. Här har vi de absolut bästa klimatvinsterna – att effektivisera befintliga miljöer där vi gör nybyggnad till ett andrahandsalternativ. 

Läs mer: Hej byggare! Om rekrytering. 

– Ett annat framtidsprojekt som är under utveckling är att göra de fysiska miljöerna relevanta i en mer digital värld. Vi behöver ställa oss frågan om varför studenter ska vilja vistas på campus i ett mer digitalt samspel. 

Vad är den största utmaningen under pandemin?

– Att kunna fortsätta bedriva en projekt- och förvaltningsverksamhet på ett smittsäkert sätt. En stor del av vår personal kan arbeta på distans, men inte alla och där har vi fått anpassa vår verksamhet mycket. Det har förstås blivit nya arbetssätt för våra projektledare som i hög grad har behövt kunna leda på distans vilket innebär helt andra utmaningar än om man kan befinna sig på bygget.

– Sedan har det ju förstås varit väldigt speciellt att all undervisning skett på distans under så lång tid. Självklart behöver vi vara beredda på en framtid där distansundervisning fortsätter att vara en stor del av samhället, även om jag tror på att det fysiska mötet kommer att få stor betydelse post corona. Erfarenheten från pandemin och förändringarna det medfört, ställer nya krav på våra fastigheter med andra typer av teknik. Redan innan corona upplevde vi ett ökat intresse för att utveckla lokaler för studentaktivt lärande och flexibla lärandemiljöer som kan stötta många olika typer av lärandesituationer. Post corona ser vi att den utvecklingen accelererar ytterligare och att ”det digitala lagret” i dessa miljöer förstärks. Hur vi skapar handlingsberedskap för att öka attraktivitet i framtidens fysiska miljöer med affärsmodeller som möter behoven kommer att ligga högt i kommande strategiarbete i fastighetsbolagen. 

Finns det något som fungerar bättre under pandemin än innan den bröt ut?

– Vi arbetar och finns över nästan hela landet, från norr till söder. Genom att alla nu sitter på distans har avstånden till varandra inom bolaget på något sätt minskat. Min känsla är att vi har fått en lägre tröskel till att skapa relationer med personer som inte finns i vår absoluta närhet och därmed ökat förutsättningar för lärande. Men visst tappar vi ändå stora delar av lärandet som kommer med småsnacket vid kaffemaskinen! Vi har också fått en mängd digitala verktyg på plats på ett väldigt snabbt och effektivt sätt som underlättar våra processer.  

Du har suttit i styrelsen för såväl Håll nollan som BIM Alliance, vad krävs av en bra styrelseledamot?

– Många av de som jobbar i styrelser har till vardags ett operativt arbete. En bra styrelseledamot skiljer på sin operativa roll och rollen som styrelseledamot. Här är det viktigt att skapa en distans och ha ett helikopterperspektiv förenat med verklighetsförankring och därmed kunna se ett längre perspektiv än närmaste kvartalet och jobba med målstyrning och långsiktiga inriktningar med en uppföljningsmetodik för dessa. 

Hayar Gohary

Ålder: 45

Bor: Upplands Väsby

Familj: Fru och två barn

Gör på fritiden: Långa promenader, läsa böcker och familjeliv

Dold talang: Har bara transparanta och öppna talanger. Om något ska nämnas så har jag med min bakgrund utvecklat en förmåga att hålla lugnet i mycket svåra och komplexa situationer!

 

 

 

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.