Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Batterimaskiner allt mer laddade

Publicerad: 5 april 2016, 08:54

Bild 1/3  I dag är trenden också tydlig att allt fler eldrivna maskiner även finns som batterimodeller.

Foto: Bosch

Vare sig du tänkt besöka Nordbygg eller inte så har du antagligen koll på att moderna batterimaskiner har utvecklats rejält de senaste åren. På mässans mest besökta gata – Power Tool Street – visar de hetaste maskinleverantörerna elhandverktyg med prestanda vi bara kunnat drömma om för några år sedan.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017

En vanlig uppfattning är att den enskilt största anledningen till prestandahöjningen är batteriernas ökade amperestyrka. Men ett mer nyanserat svar är att dagens batterier i kombination med kolborstfria motorer tillsammans gett smidigare maskiner med driftstider som de senaste 3–4 åren i princip har fördubblats.

– För några år sedan introducerades maskiner som drevs med 3-amperes batterier. I dag, 2016, finns det batterier med en amperestyrka på sex amperetimmar och mer därtill. För några år sedan fanns det dessutom få kolborstfria maskiner, konstaterar Kenneth Henriksson, ordförande i branschorganisationen Leverantörsföreningen för elektriska handverktyg (LEH) och fram tills nyligen marknadschef för Festool Sverige.

Kolborstfritt använder de flesta leverantörer som ett av de tyngsta säljargumenten, men vad betyder kolborstfritt egentligen?

– Motorer utan kolborstar ger mycket mindre friktion än maskiner med kolborstar, vilket i sig ger lägre värmeutveckling, mindre slitage på motorn, längre driftstid, högre effekt och längre livslängd. En annan stor vinst med kolborstfritt är att maskinerna i princip är underhållsfria.

Bakom den snabba utvecklingen av elhandverktygen finns flera viktiga orsaker. Ökad fokus på bättre arbetsmiljö, där Arbetsmiljöverket ställt krav, har skyndat på dammförebyggande maskinkonstruktioner där dammet tas om hand direkt vid dammkällan.

Det har också lagts mycket krut på att bygga maskiner med lägre vibrationer, vilket resulterat i rejält mycket bättre ergonomi med färre användare som får vibrationsskador och fler som kan använda maskinerna i längre arbetspass.

Att maskinerna har blivit lättare är också en effekt av kolborsfritt och att litiumjonbatterier väger mycket mindre än maskiner som drivs med kadmiumbatterier. Ur ergonomisk synvinkel är det förstås mycket positivt.

I dag är trenden också tydlig att allt fler eldrivna maskiner även finns som batterimodeller. Av alla maskiner som säljs i Sverige i dag är mer än 52 procent batteridrivna och i drygt 60 procent av dem sitter det ett 18-volts batteri.

– Framtiden för de allra flesta maskinleverantörer är att erbjuda maskiner som drivs med ett 10,8- eller 18-volts batteri. En tydlig trend som kommit för att stanna är också att alla ledande leverantörer säljer lösa maskiner kring respektive batteriklass, där byggare som till exempel har ett 18-volts batteri kan använda samma batteri för att driva ett stort antal olika maskiner.

Gör en insats på Power Tool Street

Onsdagen den 6 april kan du som är uppe med tuppen spana in de senaste batterimaskinerna och övriga elektriska handverktyg på Nordbygg, några timmar innan de övriga mässbesökarna väller in. Du som anmäler dig på Nordbyggs hemsida, nordbygg.se, får tillträde till Power Tool Street redan klockan sju. Initiativet kommer från Leverantörsföreningen för elektriska handverktyg (LEH), som bjuder på frukost. Och du som har ett gammalt kadmiumbatteri som ligger och skräpar kan lämna in det alla mässdagar så får du ett presentkort för att köpa en ny maskin som drivs med litiumjonbatteri.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News