Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Bengtsson tar över hela Veidekke

Publicerad: 23 maj 2019, 06:58

Jimmy Bengtsson blir chef för hela Veidekkekoncernen med 8500 anställda.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeJimmy BengtssonArne Giske

Arne Giske har bestämt sig för att träda tillbaka efter sex år som ”konsernsjef” för Veidekke. Istället blir det Jimmy Bengtsson som tar över från den 1 september 2019.

– Vi är mycket glada över att Jimmy har tackat ja till jobbet som koncernchef för Veidekke. Jimmy har en unik kombination av egenskaper som gör honom väl lämpad för rollen som koncernchef. Processen med att hitta Veidekkes femte koncernchef har varit grundlig och inkluderat både interna och externa kandidater. Till slut stod det dock klart att Jimmy är den mest kvalificerade kandidaten, säger Veidekkes styrelseordförande Svein Richard Brandtzæg.

Jimmy Bengtsson är idag vd för den svenska entreprenörsverksamheten och koncerndirektör inom Veidekke, samt landchef i Sverige sedan 2016. Han var chef för Arcona från 2007 och det företaget köptes sen upp av Veidekke 2013. Dessförinnan jobbade han länge inom Skanska.

– Jimmy Bengtsson har mer än 30 års erfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen. Genom ständiga resultatförbättringar inom de enheter han har lett har han visat att han har det som krävs för att kunna stärka Veidekkes position som en av Skandinaviens största och en av de ledande entreprenörerna och fastighetsutvecklarna, säger Brandtzæg.

Jimmy Bengtsson säger att han nu ser fram emot att påbörja arbetet med att utveckla Veidekke i Norge, Sverige och Danmark.

– Veidekke är ett robust företag, med en stark och involverande kultur som nyttjar hela koncernens kollektiva kompetens . Veidekke har allt som krävs för att kunna dra fördel av en utmanande situation och återkomma starkare och mer konkurrenskraftiga, säger han.

Arne Giske, som tillträdde som koncernchef för Veidekke i juni 2013, har bett styrelsen att få träda tillbaka efter sex år som koncernchef. Giske har en lång karriär bakom sig inom Veidekke och har haft befattningar både som CFO och som chef för Veidekkes fastighetsverksamhet innan han blev koncernchef, skriver Veidekke i sitt pressmeddelande.

– Efter en samlad bedömning har jag kommit fram till att det är dags att lämna över stafettpinnen till nya krafter. Förändring och förnyelse är avgörande för alla organisationer. Jimmy är en mycket kompetent och skicklig ledare och jag är säker på att styrelsen har valt den bästa personen för att leda Veidekkes fortsatta utveckling, säger Arne Giske.

Veidekkes resultat under Arne Giskes ledning:

■ Omsättningen har ökat från 20 miljarder till 36 miljarder norska kronor.
■ Antalet anställda har ökat från 6 250 till över 8 500 anställda
■ Den årliga avkastningen till aktieägarna (total shareholder return) har legat på 17,0 procent.
■  Veidekkes börsvärde har stigit från 5,8 miljarder till cirka 11,4 miljarder norska kronor.
■ Antalet allvarliga olyckor har halverats under perioden.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News