Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

BI berömmer byggutredning

Publicerad: 27 oktober 2008, 13:07

Sveriges Byggindustrier, BI, öser beröm över Byggprocessutredningens förslag .


Under rubriken Byggarna jublar! skriver organisationen i ett pressmeddelande att Byggprocessutredningens förslag innehåller stora förbättringar av plan- och bygglovsprocessen när det gäller bland annat detaljplanläggning, byggfelsförsäkring, planering, tillsyn och kontroll av byggandet.
– Förslagen är väl övervägda och framåtsyftande. BI uppskattar att klara tidsgränser införs liksom att datateknik introduceras i de olika processerna, säger Åke Rådberg, chefsjurist på BI.
Utredningen föreslår att förändringarna ska gälla från den 1 april 2010 men BI anser att de borde kunna genomföras tidigare, redan till årsskiftet 2009-10.
– En effektivare plan- och bygglovsprocess är en av hörnpelarna för att skapa förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Björn Wellhagen, husbyggnadsexpert på BI. Två andra betydelsefulla frågor som regeringen bör behandla omgående, enligt BI, är att införa en friare hyressättning samt att tillåta ägarlägenheter.
Sammantaget skulle dessa åtgärder korrigera betydande strukturfel på bostadsmarknaden, anser BI.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.