Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Boklokchef får pris av Samhällsbyggarna

Publicerad: 22 oktober 2021, 06:56

Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok och adjungerad professor vid Stanford University.

Foto: Mattias de Frumerie

Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok och adjungerad professor vid Stanford University, tilldelas priset Excellence in Civil Engineering 2021 av branschföreningen Samhällsbyggarna.


Ämnen i artikeln:

BoklokJerker LessingStanfordSamhällsbyggarna

Byggbranschen behöver fritänkare med förmåga att koppla samman olika delar till nya helheter för att lyfta samhällsbyggandet till nya nivåer, enligt Samhällsbyggarnas vd Lars Strömgren. Det är en anledning till att branschföreningen nu valt att tilldela Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok och adjungerad professor vid Stanford University, priset Excellence in Civil Engineering 2021

– Jerker Lessings gärning är ett paradexempel på ett sådant gränsöverskridande. Det bidrar till att ge byggbranschen fart – mot ökad hållbarhet och effektivitet – utan att tappa kvaliteter, säger Samhällsbyggarnas vd Lars Strömgren i ett pressmeddelande.

Jerker Lessing har verkat som forskare vid Lund tekniska högskola, LTH, och som adjungerad professor vid Stanford University. Han har lett omfattande forskning- och utvecklingsprojekt i olika organisationer i branschen och är sedan 2015 Forsknings- och utvecklingschef på BoKlok. Hans fokus har legat på det industriella byggandet.

Jerker Lessing är glad och hedrad över utmärkelsen.

– Det finns en stor och i flera delar outnyttjad potential i industriellt byggande när det gäller att öka produktiviteten och kvaliteten inom byggandet. Industriellt byggande kan bidra till lösningen på flera viktiga samhällsutmaningar så som bostäder för människor med vanliga inkomster och omställningen till ett mer hållbart byggande. Genom min roll som FoU-chef på BoKlok har jag en arena att omsätta teori till praktik och på Stanford har jag möjlighet att delta i utvecklingen av den senaste forskningen inom industriellt byggande, säger Jerker Lessing, FoU-chef på Boklok.

Motivering till priset

”Industriellt byggande är ett område med framtiden för sig, både när det gäller digitaliseringens möjligheter men också som en viktig del i det hållbara samhällsbygget. Jerker Lessing visar genom lång erfarenhet, stor kunskap och ett öppet sinne hur vi kan ta oss an vår byggda miljö på nya sätt och vilken potential detta har för vår framtid.

Vinnaren av Excellence in Civil Engineering ska ha bidragit till att utveckla profession, sektor och samhälle inom forskning och utbildning, arbetsformer och arbetsprocesser samt hållbarhet. Det är kriterier som Jerker Lessing uppfyller med råge.”

 

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.