Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”Branschen förlorar viktig plattform för dialog”

Publicerad: 12 december 2017, 11:43

Bild 1/4  Nevenka Mesic Tiderström, vd för medlemsföretaget MVB Syd och ordförande i Sveriges Byggindustriers styrelse i Malmö/Lund hade aldrig hört talas om planerna på Byggindustrins nedläggning.

Under måndagen meddelades att Byggindustrin läggs ned från årskiftet. ”Det känns helt verklighetsfrämmande att Sveriges Byggindustrier vill lägga ner tidningen. Branschen förlorar en viktig spegel och jag vet inte vad som kan ersätta den”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.


Ämnen i artikeln:

Lennart WeissNevenka Mesic TiderströmMartin Arkad

Tidningen Byggindustrin, som kom ut första gången 1931, går i graven. Detta meddelade ägaren Sveriges Byggindustrier under gårdagen. Från branschen kommer många förvånade kommentarer. Martin Arkad, vd för Järntorget, är en av dem:

– Om tidningen försvinner så vet jag inte riktigt var jag ska hitta nyheter som är specifika om vår bransch. Jag har läst så gott som varje nummer av Byggindustrin i tjugo år och tycker att den generellt sett har varit en bra tidning som har gett inblick. Jag befinner mig i min bostadsbubbla i Stockholm och tidningen har breddat min kunskap om vad som händer i övriga branschen och gett en helhetsbild över landet.

Nevenka Mesic Tiderström, vd för medlemsföretaget MVB Syd, är ordförande i Sveriges Byggindustriers styrelse i Malmö/Lund. Hon har aldrig hört talas om planerna på Byggindustrins nedläggning.

– Jag var på extrastämman som hela Sveriges Byggindustrier hade förra veckan och inte ett ord nämndes om detta. Jag trodde att det var ett skämt när jag fick höra om nedläggningen. Jag har sett fram emot tidningen varje vecka och nu känns det nästan overkligt att den inte finns längre.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, beklagar att tidningen försvinner.

– Det är många av oss som uppfattar Byggindustrin som den ledande branschtidningen och just därför är det väldigt konstigt att den läggs ner. Det innebär en försvagning eftersom branschen förlorar en plattform för dialog. Tidningen har belyst utvecklingen som sker i branschen. Beslutet känns förhastat, ägarna borde ha testat andra redaktionella strategier i dialog med läsare och medlemsföretag. Kanske kunde tidningen åtminstone ha fått leva kvar på webben, säger han.

Lennart Weiss fortsätter:

– Branschen har oerhört viktiga frågor i vågskålen och jag är förvånad över att Sveriges Byggindustrier inte ser tidningen som en del i kärnverksamheten. En fristående redaktion på det vis som Byggindustrin har varit ger en helt annan trovärdighet mot de målgrupper som man vill nå.

Även Bokloks vd Jonas Spangenberg beklagar nedläggningen.

– Byggindustrin är den självklara källan till branschnyheter. Jag har läst den sedan jag började i byggbranschen för snart 30 år sedan. Tidningen har arbetat på ett mycket seriöst och balanserat sätt. Jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på att den läggs ner. Det är väldigt tråkigt att den försvinner. Jag tycker att Byggindustrin har fyllt en väldigt tydlig medlemsnytta.

Vilken betydelse har det för branschen och samhället i stort att det finns nyhetstidningar som bevakar bygg- och bostadsfrågor?

– Det är självklart viktigt för branschen att det finns bevakning av våra frågor, nyheter och innovationer. Det är viktigt ur flera aspekter. En specialiserad tidning har mycket större förutsättningar att rapportera om komplexa branschfrågor.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News