Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Bråttom med utbildning i energisnålt byggande

Publicerad: 22 februari 2013, 10:39

Yrkesarbetare och arbetsledare behöver utbildas i energieffektivt byggande. Det framhålls i en ny rapport, som också pekar på behovet av att kompetensutveckla även yrkeslärarna i ämnet.


Hela byggsektorn behöver ställas om till ett mer energieffektivt byggande.  Målet är att fram till 2020 ska energianvändningen i byggnader ha sänkts med 20 procent. Till 2050 ska den ha halverats. Detta ställer stora krav inte bara på de som ritar byggnaderna utan även på de som utför arbetet. Blir det fel i utförandet riskerar man att energieffektiviseringen spolieras.

EU-programmet Build up Skills stöder energieffektivitet och förnybar energi. Inom dess svenska del har Lars Tullstedt och Åsa Douhan, båda Sveriges Byggindustrier, gjort en handlingsplan för hur yrkesarbetarnas och arbetsledarnas kompetens kan förbättras. En bred branschsammanslutning och flera myndigheter står bakom handlingsplanen. Bland andra Sveriges Byggindustrier, Byggnads, VVS-företagen, Skolverket och Energimyndigheten.Yrkesarbetare och arbetsledning har begränsade möjligheter att påverka en byggnads energieffektivitet. De beslut som fattas görs i allmänhet i tidigare led. Beställare, arkitekter, konsulter, bygg- och installationsföretagens projektledningar har betydligt större inflytande.

– Det behövs en förändring så till vida att även de som utför arbetet behöver bra information. Om man som yrkesarbetare inte förstår betydelsen av tät plastfolie och god värmeisolering blir inte slutresultatet bra, säger Lars Tullstedt.

Handlingsplanen är därför framtagen med fokus på yrkesarbetare och arbetsledning. Deras kompetens ska förbättras avseende energieffektivt byggande, lågenergirenoveringar och installationer. Rapporten förslår följande insatser:

• Alla yrkesarbetare som arbetar med lågenergiprojekt ska få en grundläggande utbildning i ämnet. Ett branschgemensamt register tas fram över de personer som fått utbildningen.• Bättre kommunikation inom ett projekt ökar kompetensen. Därför bör yrkesarbetarna få tillfälle att diskutera projektet med alla inblandade. Det ökar kunskapen inom det egna teknikområdet och ger förståelse för andras.• Kräv att materialleverantörer tar fram lättillgängliga monteringsanvisningar för lågenergipåverkande produkter.

Rapporten föreslår också ändringar i den grundläggande yrkesutbildningen i gymnasieskolan och yrkeshögskolan såsom en översyn av läromedlen och vidareutbildningen av yrkeslärare. Vid utbildning av blivande arbetsledare ska det vara obligatoriskt att utbildningen är energirelaterad.

Nu i vår kommer handlingsplanen att presenteras för de myndigheter och organisationer som har intresse av att bidra med sina kunskaper. Därefter kommer EU-pengar att sökas för att vidareutveckla planen till ett handlingsprogram för hur utbildningen bäst ska bedrivas. Enligt preliminära beräkningar behövs runt 24 miljoner kronor som stöd från EU för att genomföra handlingsprogrammet, vilket innebär utveckling av nya och befintliga kurser och utbildningsprogram i energieffektivt byggande.

Rapporten, där handlingsplanen beskrivs, heter Kompetensutveckling för energieffektivt byggande, Build up Skills, Energy training for builders. Den finns tillgänglig via Energimyndighetens webbplats, sök på ”Buss”.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News