Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Byggare i Halland ratar sexister

Publicerad: 8 mars 2018, 05:00

Anna Glas, snickare och skyddsombud på MTA Bygg.

Snickaren Anna Glas jobbar på ett företag som tagit tydlig ställning mot sexuella trakasserier. Metoo gav en extra skjuts i arbetet. – Det känns fantastiskt att ha mandat att skicka hem underentreprenörer och andra på arbetsplatsen som beter sig illa, säger hon.


Anna Glas är snickare och skyddsombud på det halländska företaget MTA Bygg. Hon uppskattar att företagets vd i samband med Metoo kom ut till kvinnorna på arbetsplatsen för att förhöra sig närmare om deras upplevelser.

– Jag tänker att Metoo har väckt liv i väldigt mycket. Men det får inte bara vara så att det är vd:n och tjejerna på arbetsplatsen som har samsyn. Utmaningen är att alla mellanchefer, platschefer och så vidare som har arbetsgivaransvar också är med. Det är de som ska göra detta till verklighet i vardagen. Många män är dåligt rustade och ovana vid att reagera på sexism, säger hon.

MTA Bygg och Anläggnings vd Tommy Zryd berättar att all rekrytering av de 300 medarbetarna sedan företaget startade 2010 har gjorts efter värderingar.

– På intervjun kollar vi upp om personen står upp för de värderingar som vi har byggt företaget på som handlar om att alla ska känna sig respekterade och lika mycket värda. Arbetsglädje och trivsel är grunden i vår verksamhet, säger han.

Tommy Zryd, vd MTA Bygg och Anläggning.

Det har funnits tillfällen där en rekrytering inte har genomförts då det kommit fram att den sökande inte delar samma värderingar.

– Vi lägger inte så stor vikt på att man kan snickra. Det utgår vi ifrån om man har yrkesbevis. Viktigare är vem personen är och om vi tror att den passar in hos oss.

All personal går nu en tvådagarskurs inom medarbetarutveckling och personligt ansvarstagande.

– I kursen ingår bland annat att alla har ett personligt ansvar för att säga ifrån att så här gör vi inte på MTA om en situation skulle uppstå. Man ska inte vänta med att agera. Alla har rätt att säga ifrån direkt och man behöver inte vänta och vända sig till en chef, berättar Tommy Zryd.

Metoo aktualiserade frågan

Mycket av arbetet med värdegrunden har pågått tidigare men Metoo aktualiserade frågan än mer.

– Jag hade personligen en genomgång efter Metoo med alla produktionsledarna om att vi tar den här frågan på allvar och att vi ska ha samma inställning oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Har vi underentreprenörer eller leverantörer som beter sig illa så vill jag att produktionsledarna känner att de både har ett ansvar och mandat att ta ställning och agera. Det är enkelt att be det företaget att byta ut den personen, säger han.

Anna Glas tycker att det gör stor skillnad att veta vilka värderingar som ledningen står bakom.

– Det är bra att vår vd initierade en diskussion om att det är allas ansvar att hålla dåliga värderingar borta. Folk tänker sällan att de själva är delaktiga och då är det bra att värderingarna inte bara är ett ord på ett papper. Vi byter arbetsplats ofta och då känns det viktigt att veta att vart jag än kommer har ingen rätt att kalla mig saker eller bete sig illa. Jag tänker särskilt på en person som jag hade skickat iväg om jag hade vetat att jag hade haft mandat, men det var innan Metoo, säger Anna Glas.

Johanna Åfreds

Har uppropet Metoo haft någon särskild effekt på ditt företag?

[[{"fid":"11264","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Heléne Allard, personalchef, Åhlin och Ekeroth Byggnads, Norrköping/Linköping

– Metoo har skapat debatt och det har pratats om det vid fikaborden. Utifrån ett verksamhetsperspektiv har vi valt att tala om jämlikhet utifrån alla diskrimineringsgrunderna. Vi ser det som en mycket större fråga än enbart kvinnor-män. Under det senaste året har vi jobbat med värderingsarbete där alla 400 medarbetare har deltagit i workshops om vår värderingsgrund. I det arbetet har vi bland annat diskuterat hur vi respekterar och accepterar varandras olikheter.

[[{"fid":"11265","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"678","width":"1302","class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Jonas Steen, vd, F O Peterson & Söner Byggnads, Göteborg

– Vi har diskuterat Metoo i ledningsgruppen och sedan spridit budskapet vidare neråt i organisationen. Budskapet var kortfattat att det inte är acceptabelt att behandla människor olika på grund av kön och liknande. Vi har sedan tidigare försökt ha ögonen på detta och följt upp våra kvinnliga arbetsledare med samtal om hur de upplever tillvaron.

[[{"fid":"11266","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Viveka Windahl, personalsamordnare, Sh Bygg, Uppsala

– Vår vd har tagit upp frågan om Metoo i vår interntidning där han bland annat nämnde att han hoppades att ingen skulle behöva skriva Metoo efter en arbetsdag hos oss. Han åkte även runt till en del av våra kvinnliga medarbetare och hörde efter om hur de upplever situationen. Det är viktigt att tillgängliggöra jämställdhetsfrågan genom att hela tiden stöta, blöta och prata om den, från ledningsnivå ner till varje enskild medarbetare. På så vis medvetandegör man frågan och kan jobba för en långsiktig förändring.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News