Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Byggarnas galna upptåg sprider julglädje år efter år

Publicerad: 19 december 2019, 05:32

Bild 1/2  Årets show heter Spexit, eller en väderlek. Det anspelar både på Brexit och klimatfrågan.

Foto: Leif Klasson

Byggindustrin passar på att ställa några frågor till Thomas Björkman, spexgeneral för Stockholms Byggnadsförenings årliga nyårsrevy.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Byggnadsförening

Kan du avslöja  några godbitar ur årets före­ställning?

– Årets show heter Spexit, eller en väderlek. Det anspelar både på Brexit och klimatfrågan. Man kan säga att det kommer att handla om ett slags klimattoppmöte med fria tolkningar. Vi raljerar ofta över dagsläget, men det sker alltid utan pekpinnar.

Handlar spexet bara om bygg?

– Nej, det gör det inte. Det kan vara andra händelser också från året som har gått. Men visst har vi hämtat en hel del från byggbranschen genom åren. Hallandsåsen har fått sin släng av sleven, NKS likaså. Ett år nyligen var ett stort tema planerna på Nobelmuseet.

I hur många år har du ägnat dig åt spexet?

– I drygt 40 år. Det var jag och några andra som hade pluggat till ingenjörer på KTH och som spexat där som direkt tog steget över till Stockholms Byggnadsförening när vi var klara med examen.

Men spexet har funnits längre än så?

– Ja, det har varit i gång sedan 1940–50-talet.

Kan du nämna några milstolpar i spexets historia?

– 1998 fyllde föreningen 150 år, så då hyrde vi in hela föreställningen på Södra Teatern. 2023 blir vi 175 år, så det är väl dags redan nu att börja planera för något storslaget igen!

Hur ser ensemblen ut?

– Vi är ett gäng på ungefär tjugo personer. Några sköter ljud och ljus, några ansvarar för dekor och kläder och så är det cirka fem musiker. På scen är vi ungefär tio stycken som sjunger och agerar. De allra flesta är yrkesverksamma inom byggbranschen. Den yngsta är runt trettio år och jag själv och några andra har nått pensions-åldern. Äldsten är 78 år.

Och vem skriver manus?

– Det är ett lagarbete utan like. Vi är ett gäng som träffas över ett blankt papper i september varje år. Vi ses varje vecka och så växer föreställningen fram. I november startar repetitionerna, och då ses vi på kvällar och några heldagar på helger.

Många känner igen dig som före detta vd för Byggnadsföreningen. Vad gör du nu?

– Jag var vd i tretton år men är sedan nyligen pensionär helt och hållet. Men jag hoppas kunna vara kvar som producent för spexet även framöver.

Till sist, hur kommer man över en biljett?

– Föreställningen är bara för de drygt 2 000 invalda medlemmarna i Stockholms Byggnadsförening. Vi har fem föreställningar och de är alltid utsålda, vilket betyder att vi brukar ha knappt 1 000 besökare totalt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News