Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Byggbranschen jobbar hemma – se bilderna

Publicerad: 20 mars 2020, 14:06

Byggindustrins redaktion bad er läsare att rapportera om hur det är att jobba hemma – och vilket gensvar vi fått! Här är ett urval.


Ämnen i artikeln:

RambollFastigo

Coronautbrottet har fått jobba hemma att slå igenom på bred front, åtminstone i storstadsregionerna. Även inom byggsektorn har många företag uppmanat sina anställda att ta med sig jobbet hem.

På Ramboll kan de flesta jobba hemifrån och Boel Bengtsson, bolagets kommunikationsansvariga, rapporterar att medarbetarna är vana att kommunicera via digitala verktyg eftersom de är utspridda både i Sverige och världen.

Om coronakrisen håller i sig lär dock mycket hamna i ett annat läge.

“Det är ju skillnad på att välja att jobba hemifrån då och då för lugnet och att sitta på lång tid hemma”, skriver Boel Bengtsson i ett mejl till Byggindustrin.

Foto: Ramboll

Rambolls reception är öppen som vanligt för den som behöver jobba på kontoret eller vill komma förbi och få en kaffe eller handsprita händerna. Sophie är redo att hjälpa till.

Foto: Ramboll

Åsa Soutukorva Swanberg, miljöekonom på Ramboll, har ett hemmakontor med hög ordningsfaktor. Dessutom med överblick över huvudkontoret i Köpenhamn.

Foto: Ramboll

Kommunikationsavdelningen på Ramboll gör som många andra och har dagliga Skypemöten.

"Vi använder både Skype och Teams och jobbar som vanligt. Vi har också våra sedvanliga ”kaffetåg”, en gemensam bensträckare för att fylla på kaffe och prata av oss. Just nu helt digitalt", skriver Boel Bengtsson.

Foto: Ramboll

Sofi Almqvist, vd och kanslichef på Geoforum Sverige, branschorganisationen för geodataområdet, sitter hemma och jobbar och kör möten via Teams.

Foto: Johanna Åfreds

Johana Åfreds, reporter på Byggindustrin rapporterar att hennes kontorsstol känns "långt ifrån optimal”. Vi förstår varför.

Foto: Kicki Lilliedrake

Kicki Lilliedrake, kommunikationschef fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo, rapporterar att man utför de flesta av sina arbetstimmar i hemmen just nu.

“Förutom det självklara i att minska smittspridningen i samhället, så vågar vi inte riskera sjukdom i kritisk verksamhet såsom löneutbetalning till ett stort antal personer”, skriver hon i sitt mejl.

Som organisation försöker medarbetarna se det positiva i att jobba hemma på bred front, skriver Kicki Lilliedrake:

■ Några färre timmars pendlande och betydligt färre fysiska möten i veckan ger oss kanske ökad tid till reflektion och långsiktiga tankar.  
■ Vi får bra träning i att hålla digitala möten. I måndags fick vi hastigt och lustigt genomföra ett större möte via Teams med en grupp med varierande vana av IT. Sammanfattningsvis fick alla med beröm godkänt. Det blev även en snabblektion i att använda oss av digital signering av protokoll.
■ Vi får träna på krishantering, omprioritering och konsten i att fatta snabba och kloka beslut. Det bygger tillit och sammanhållning på ett sätt som inga kick off-er i världen kan göra.

Hur ser det ut där du sitter och jobbar?

Skicka oss bilder och berätta hur - och vad - ni gör på din arbetsplats.

Mejla oss på red@byggindustrin.se.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

RambollFastigo

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News