Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

"Byggekologi - vi kan lära mycket av Tyskland"

Publicerad: 16 november 2009, 10:37

Arkitekterna Maria Block och Varis Bokalders har skrivit en bok om byggekologi. De menar att de stora byggbolagen ligger långt efter.


– De måste lägga mer tid på projekteringen och våga tänka nytt och annorlunda. Det är en omställning som tar tid för en stor och tung organisation, säger Maria Block.

Arkitekterna Maria Block och kollegan Varis Bokalders kommer i dagarna ut med sin uppdaterade bok ”Byggekologi– kunskaper för ett hållbart byggande”. Maria Block berättar om både innehållet sina erfarenheter från byggbranschen.

Vilka huvudpunkter innehåller er bok?
– Att bygga sunda hus, att hushålla med resurser, att sluta kretslopp och att anpassa byggandet till platsen. Vi har en holistisk syn där vi inte bara tänker på energieffektivitet utan också på att till exempel inte bygga in dåliga material.

Vad har hänt på området under de fem år som gått sedan er förra bok?
– Mycket har hänt, bland annat så är LED-belysning ett jätteområde på gång. Det har också kommit spännande material, till exempel isoleringsmaterial av återvunna textilfibrer och en oorganisk produkt, Vacupor, som har åtta gånger så bra isolerförmåga som mineralull eller cellulosafiber. Allt som har med energieffektiva hus att göra har blivit mycket mer intressant de senaste åren eftersom alla räknar med att energikostnaderna bara kommer att öka.

Finns några föregångsländer inom ekologiskt byggande?
– Ja! Tyskland, Schweiz och Österrike. Där har man sett till att det lönar sig att vara miljövänlig, det finns morötter på ett sätt som inte riktigt är fallet i Sverige. Till exempel är det mycket enklare där för privatpersoner som vill tillverka egen el att sälja den till sitt elbolag, det fungerar inte alltid här. Tyskland är också långt framme tekniskt samtidigt som de gör snygga saker. De har ett mer långsiktigt kvalitetstänk, i Sverige vill man helst att det ska det löna sig på en gång.

– Det finns även bättre möjligheter till banklån i de här länderna eftersom bankerna räknar med att energi- och miljöanpassat byggande ger ett högre marknadsvärde. Jag hoppas att det kommer att förändras i den riktningen även här.

Hur är det att vara arkitekt med ekologiskt fokus i Sverige i dag?
– I bland lite stelbent. De gånger jag till exempel har sökt bygglov med dispens utöver gällande byggrätt för att få ha tio centimeter tjockare väggar eller högre takhöjd (för att få plats med mer isolering) så har kommunen gett avslag. Vilken beställare går med på att få lägre takhöjd?! Kommunerna ger inga fördelar för den som vill bygga miljöanpassat.

Ni har märkt att det har blivit billigare att bygga ekologiskt under de senaste åren. Hur kommer det sig?
– Det finns helt enkelt fler firmor i Europa som säljer miljöanpassade produkter. Ökad konkurrens har gett lägre priser. Fler har börjat kalkylera med livscykelkostnaderna.

Vilka påtryckare behövs för att skapa mer ”byggekologi”?
– Politiker har en enorm makt med bland annat ekonomiska incitament, se bara hur populärt det blev med miljöbilar.

Du är kritisk till byggbolagen?
– Byggbolagen gör oftast inte mer än de är tvungna. Främst materialval och energieffektivitet är två stora områden där det går att bli mycket bättre, och det utan att det behöver kosta så mycket mer. Bättre fönster och dörrar, mer isolering och smartare ventilation är grundstenarna. På energisidan finns kunskapen redan i Sverige och materialen går att köpa in från främst Tyskland. Men även om allt detta uppfylls gäller det förstås också att det som byggs blir tätt och att det inte slarvas.

Varför är byggbolagen så sena?
– De måste lägga lite mer tid på projekteringen och våga tänka nytt och annorlunda. Det är en omställning som tar tid för en stor och tung organisation. Ett problem är också att de som bygger inte förvaltar, därför måste beställarna också bli mer kompetenta och ställa krav på det de vill ha.

Nu översätts boken till kinesiska?
– Den engelska upplagan kommer i december och det här är den första upplagan som översätts till kinesiska. Kineserna är mycket intresserade av de här frågorna och ligger långt framme inom bland annat solteknik.

Vilka har behållning av att läsa den här boken?
– Den används redan som undervisningsmaterial på högskolor och universitet. Även konsulter, byggherrar och beställare, kommuntjänstemän och politiker kan ha glädje av den. Många privatpersoner har också hört av sig och sagt att de läst den vilket har överraskat mig lite. Men vi har i och för sig varit måna om att skriva på ett lättsamt sätt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.