Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Bygg­företagens experter finalister i prestigefyllt hållbarhetspris

Publicerad: 16 oktober 2020, 12:17

Byggföretagens miljö- och klimatexperter Birgitta Govén och Marianne Hedberg är nominerade till priset Årets person inom hållbart byggande.

Foto: Byggföretagen

Byggföretagens miljö- och klimatexperter Birgitta Govén och Marianne Hedberg är nominerade till priset Årets person inom hållbart byggande för sitt arbete med Färdplan 2045 – en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor.


Ämnen i artikeln:

ByggföretagenSweden Green Building CouncilSGBChållbart byggande

Priset delas ut av Sweden Green Building Council (SGBC) och är ett mycket prestigefylldt pris inom hållbart samhällsbyggande. I en kommentar till nomineringen säger miljöexperten Marianne Hedberg att hon är överraskad, glad och hedrad över nomineringen.

Den visar att det vi gör inom byggsektorn är viktigt på så många sätt – och att vi bidrar konstruktivt till att förändra en bransch som ofta betraktas som motsträvig. Vi vill, vi kan, vi gör!

– Den visar att det vi gör inom byggsektorn är viktigt på så många sätt – och att vi bidrar konstruktivt till att förändra en bransch som ofta betraktas som motsträvig. Vi vill, vi kan, vi gör! säger Marianne Hedberg.

Läs även: Nu fördjupas coronakrisen för byggbranschen

Helheten har från start varit den viktigaste ledstjärnan i arbetet med Färdplanen, enligt Birgitta Govén.

– När vi ska bygga och renovera hållbart måste alla parametrar finnas med i bilden; energi, klimat, miljö, ekonomi. Kedjan är som bekant inte starkare än den svagaste länken. Ju tidigare i planeringsprocessen hållbarhetstänket kommer in, desto större är chansen att vi lyckas hela vägen”, säger Birgitta Govén, energiexpert, Byggföretagen.

Läs även: Försenade byggstarter den tydligaste konsekvensen av corona – än så länge: ”Den svåraste perioden kommer nu” 

Priset för Årets person inom hållbart byggande delas ut på Sweden Green Building Awards den 11 november. 

SGBC:s motivering till nomineringen av Marianne Hedberg och Birgitta Govén lyder:

”Då Skanska för ett par år sedan presenterade sin ”Färdplan för fossilfri konkurrenskraft: Bygg- och anläggningssektorn” för regeringen, tog Birgitta Govén och Marianne Hedberg genast initiativet att Byggföretagen skulle ansvara för att ta planen från vackra ord till konkret verklighet. Detta är ett extremt ambitiöst projekt då sektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Samtidigt behöver Sverige bygga för 11 miljoner invånare, vilket kräver hundratusentals nya bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler. Birgitta och Marianne har sedan starten drivit projektet med sikte på att implementering ska ske i hela värdekedjan. Idag har Byggföretagen över 100 företag, organisationer och kommuner som förbundit sig att delta aktivt. Arbetet är förankrat i förbundsstyrelsen och ända ner till enskilda medarbetare i de olika regionerna som utgör Byggföretagen.

 

 

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News