Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Byggindustrin drivs vidare

Publicerad: 17 Januari 2018, 05:00

I december meddelade Sveriges Byggindustrier att de lägger ned tidningen Byggindustrin med omedelbar verkan. Men efter att en köpare dykt upp kommer tidningen att leva vidare.


På en extrastämma i december avslutade Sveriges Byggindustrier sitt interna förändringsarbete som gått under namnet Medlemsnytta 2025. Där fanns inte tidningen Byggindustrin längre med. Ungefär samtidigt meddelade Svensk Byggtjänst, som under en tid haft en dialog med Sveriges Byggindustrier om att ta över tidningen, att det inte längre var aktuellt för dem att gå in som ägare. I det läget beslutade Sveriges Byggindustrier om en nedläggning av Byggindustrin som funnits i 86 år.

– Vi behöver jobba med andra former av kommunikation och hur den kan komma fler till del. Vi får återkomma i framtiden om hur det ska se ut och det ligger ett uppdrag hos vår kommunikationsavdelning att jobba med det. Men om vi inte har tidningen kvar kan det frigöra pengar till annan typ av kommunikation, förklarade Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd i en artikel i Byggindustrin i december.

Spekulanter dök upp

Omedelbart efter pressmeddelandet om nedläggningen dök dock ett antal spekulanter på tidningen upp. Strax innan jul kunde Sveriges Byggindustrier gå ut med ett nytt pressmeddelande om att de hade valt ut en köpare och därmed drar tillbaka nedläggningsbeslutet.

– Jag är glad över att vi har hittat en bra framtida ägare och hoppas på en bra lösning för alla inblandade, säger Mats Åkerlind, vice vd för Sveriges Byggindustrier.

Det betyder att Byggindustrin fortsätter att komma ut som vanligt varje vecka som papperstidning och med dagliga uppdateringar på webben. Sekretess råder gällande alla detaljer i avsiktsförklaringen som de blivande köparna har undertecknat. Arbetet med att lösa de juridiska bitarna i försäljningen av Byggindustrin pågår just nu.

– Jag räknar med att vi ska ha ett avtal klart i februari. Det är också då som vi kommer att berätta vilka köparna är, säger Mats Åkerlind.

Vad tycker du om beskedet om att Byggindustrin lever vidare?

[[{"fid":"10882","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Jonas Spangenberg, vd, Boklok:

– Det är mycket glädjande att tidningen lever vidare. Byggindustrin har alltid varit och kan nu fortsätta att vara en naturlig del av min dagliga nyhetsbevakning. Byggbranschen är en viktig del av landets ekonomi och därför är det också viktigt med specialiserad och seriös bevakning av nyheter och utvecklingsfrågor inom byggande. Det är viktigt både för branschen och för alla som ska ta beslut som påverkar branschen.

[[{"fid":"10883","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Nooshi Dadgostar (V), riksdagspolitiker, ledamot civilutskottet:

– Kul! Tidningen ger en bred bild av de saker det pratas om i branschen. Som beslutsfattare är det viktigt att hålla sig informerad om utvecklingen och just nu händer det ju väldigt mycket. Bostadsbristen är en av de största välfärdsproblemen vi har i Sverige idag och vi är snart inne i en valrörelse där jag hoppas att den frågan hamnar högt upp på dagordningen. Byggindustrin kan funka som en viktig plattform här.

[[{"fid":"10884","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Martin Arkad, vd, Järntorget:

– Det är ett bra besked att tidningen kan leva vidare, en viktig röst som nu kan få fortsätta. För mig har tidningen ett stort värde i och med att den ger mig kunskap och intryck från andra delar av branschen. Jag tror också att den är viktig som en sammanhållande länk för hela samhällsbyggnadssektorn. Den bygger samhörighet och stolthet för allt det arbete som utförs.

[[{"fid":"10885","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Caroline Szyber (KD), riksdagspolitiker, ordförande civilutskottet:

– Mycket roliga nyheter! Byggindustrin har stort värde. Den ger fördjupningar som få andra tidningar gör. Både en bredd och ett djup i det aktuella bostadspolitiska frågorna.

[[{"fid":"10886","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke:

– Väldigt glädjande! Med nya ägare hoppas jag att Byggindustrin behåller den breda spridningen i branschen men också får tillgång till nya marknadskanaler som ger tidningen en chans att nå nya målgrupper. Byggindustrin är ett av mina husorgan som jag läser regelbundet för att snabbt skapa mig en bild av vad som rör sig i branschen. Den är också en viktig kanal för byggbranschen ut mot andra viktiga intressenter i samhället. Min förhoppning är att den med ägarskiftet får förutsättningar att stärka sin position både inom branschen och ut mot politik, myndigheter och intressenter.

[[{"fid":"10887","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Nevenka Mesic Tiderström, vd, MVB Syd:

– Det gläder mig att tidningen lever vidare, det måste ha varit stundens förvirring att bara bestämma att lägga ner den. Tidningen är värdefull eftersom vi oftast lever i vår ”lilla” värld och den vidgar vyerna. Genom tidningen blir vi uppdaterade om vad som händer i resten av landet, ny teknik och får en hel del erfarenhetsutbyte när man läser hur andra gör och tänker.

[[{"fid":"10888","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Ola Johansson (C), riksdagspolitiker, ledamot civilutskottet:

– Bra att tidningen finns kvar, men samtidigt en utmaning när den inte längre är ett språkrör för en bransch. Som fri kraft, kanske det ges utrymme att ta ut svängarna mer och peka på den ineffektivitet och bristande förändringsvilja som finns i alla branscher. Det vore i så fall välkommet. Jag hoppas förstås den ger generöst med utrymme åt oss som vill lyfta bostadsfrågorna inför valet och med rätta kritisera regeringen med Peter Eriksson för en misslyckad politik som resulterar i rekordlånga bostadsköer.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.