Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

BYGGKONKURSER Kenneth har 81 konkurser bakom sig

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR
& FREDRIK KARLSSON

En stor del av företagen Byggindustrin granskat har målvakter i styrelsen. En av de flitigaste heter Kenneth Busk. Han förekommer ständigt i nya konkurser, trots att ingen verkar veta var han finns.

Nästan varje gång ett mindre seriöst byggbolag går i konkurs sitter en målvakt i styrelsen.

- Jag har vad jag vet aldrig träffat en målvakt för de dyker ju aldrig upp. På de 25 år jag sysslat med det här har nästan ingen gäldenär infunnit sig i tingsrätten.

Det säger ombudsmannen Hans Ivarsson på Byggettan. Han arbetar uteslutande med att hjälpa medlemmar vars arbetsgivare gått i konkurs, eller slutat betala ut löner. Det sistnämnda innebär ofta att facket begär företag i konkurs.

De renodlade fakturaföretagen hamnar inte på fackets bord, utan det rör sig om företag med anställda och riktig verksamhet. Men ändå med målvakter.

- Ja, i de bolag vi sätter i  konkurs är det alltid målvakter.

Om en målvakts främsta uppgift är att hålla sig borta är Kenneth Busk en mästare i branschen. I förvaltarberättelsen efter en av hans senaste konkurser kan man läsa att det "från rätten, meddelats att delgivning av Busk f.n. bedöms utsiktslösa".

VÄLKÄNT NAMN

Kenneth Busks namn dyker först upp i bolagsregistret 1992. Den 3 januari det året registreras han av PRV som ledamot i Ajner Aktiebolag och innan året är slut
innehar han funktionärsposter i 28 bolag. Branscherna varierar, men en sak har alla bolag gemensamt
- de går raskt i konkurs. Bland konkursförvaltare blir han snabbt ett känt namn, även om ingen som Byggindustrin talat med har träffat honom.

- Jaja, jag känner till honom. Det var ett tag sedan jag stötte på hans namn men han är en välkänd målvakt, säger en konkursförvaltare.

Sedan 1992 har Kenneth Busk suttit i 83 aktiebolagsstyrelser. 81 av bolagen har gått i konkurs och de två återstående är registrerade under 2005 och har således inte hunnit gå i konkurs ännu. Det är bara en tidsfråga, intygar Annika Lundell på kronofogdemyndigheten i Karlstad.

- Vi sätter dem i konkurs allteftersom de dyker upp. Vi måste
ju åka ut och titta på adressen först men det finns aldrig något företag utan det är något tomt hus eller bara en brevlåda.

Annika Lundell är en av många myndighetspersoner som med jämna mellanrum måste göra utsiktslösa försök att nå Busk.

Var finns då Kenneth Busk?
Ett spår dyker upp i akten till ett av de senaste konkursbolagen, Kenbus AB. På en liten gul post-itlapp har någon skrivit "Kenneth
Busk finns i Thailand, är efterlyst".

Kenneth Busks 43-åriga dotter lever familjeliv i en mellansvensk småstad och har endast sporadisk telefonkontakt med fadern. Inte heller hon säger sig veta var han finns och det är således han som ringer henne.

- Han säger inte var han är och han tycker att jag ska veta så lite
som möjligt.

När träffade du honom senast?

- De var väl fyra eller fem år sedan, kanske.

Flera av Busks företag har haft verksamhet och anställda men så plötsligt händer något. Lönerna slutar att komma och de verkliga företrädarna ersätts av Kenneth Busk och någon mer. En ofta återkommande suppleant i Busks företag är en hemlös missbrukare med ett behandlingshem i Skarpnäck som senast kända adress. Historien går, med små variationer, igen i flera företag. Ofta har bolagen gjort underentreprenader åt stora välrenommerade företag, inklusive
byggbranschens jättar.

DNC Bygg & Svetsmontage AB gick i konkurs den 17 mars i år. Ett år tidigare gjorde de arbeten för omkring en miljon kronor vid bygget av Växjös nya simhall. Det var en delad entreprenad mellan NCC och Läckeby Water. DNC Bygg & Svetsmontage var underentreprenör till Läckeby vars vd Hans Malm
säger:

- Vi hade inga problem med dem. De gjorde sitt jobb och fakturerade
och vi betalade. Allt flöt på och det enda som var konstigt var i efterhand när skattemyndigheterna
hörde av sig och ville se fakturor och tidssedlar.

LUFTFAKTUROR

Jobbet i Växjö svarade för ungefär hälften av företagets totala intäkter. Totalt har omkring 2,2 miljoner kronor kommit in på företagets affärskonto i Föreningssparbanken i Karlstad under perioden januari till augusti 2004. Pengarna har sedan gått vidare.

Skatteverket anser att det rör sig om luftfakturor för att dölja att DNC använt svart arbetskraft vid simhallen och andra uppdrag. Sedan Skatteverket börjat granska DNC Bygg & Svetsmontage i juni 2004 minskar transaktionerna drastiskt för att helt upphöra i augusti. I september uppgår saldot till 62 kronor.

Några räkenskaper påträffas aldrig och i förvaltarberättelsen skriver konkursförvaltaren Lars Borgsten att "det egentliga syftet med bolagets verksamhet förefaller att ha varit att undkomma skatt och andra betalningsförpliktelser".

Kenneth Busks namn dyker även upp i en härva med förgreningar till Norge. Sedan 1997 har företaget Torsby Industrimontage varit verksamt i Norge, bland annat som underentreprenör till Peab och Selmer Skanska.

Vid en närmare granskning visar det sig att det i själva verket är flera olika juridiska personer med snarlika namn som varit inblandade. Flera av företagen har gått i konkurs och under perioder har byggnadsarbetarna inte fått ut sina löner. Moderbolaget Torsby Industrimontage KB såldes 2002 via ett mellanled till Kenneth Busk.
Efter flera namnbyten går företaget i konkurs i mars 2003 och har då samma adress i Hägersten som en 39-årig tungt kriminell person. 39-åringen har varit inblandad i ett hundratal konkurser och är dömd för flera våldsbrott.

39-åringen var även suppleant i KJ Entreprenad som gick i konkurs den 30 april 2003. Ledamot i bolaget var - Kenneth Busk.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.