Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Byggnads varslar ME-företag om strejk

Publicerad: 17 maj 2013, 09:41

Byggnads har varslat 17 företag inom Maskinentreprenörsavtalet om stridsåtgärder. 200 av Byggnads medlemmar berörs. Strejken träder i kraft den tisdagen 28 maj.


Den 14 maj upphörde Entreprenadmaskinavtalet att gälla. Byggnads varslar nu om stridsåtgärder mot företag anslutna till Maskinentreprenörerna. Stridsåtgärderna träder ikraft tisdagen den 28 maj och omfattar 200 av Byggnads medlemmar i 17 företag. Totalt berör Entreprenadmaskinavtalet cirka 3000 personer.

Göran Tinglöv, chef för Byggnads avtalsenhet, tycker att arbetsgivarna lagt fram förslag som är i princip likvärdiga med de villkor som gäller för arbetare anställda i Sveriges Byggindustrier.

– Maskinentreprenörerna har hittills helt ignorerat Byggnads krav och i stället återkommit med förslag på avsevärda försämringar för våra medlemmar, säger Göran Tinglöv.

Enligt Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna, handlar Byggnads strejkvarsel om att fackförbundet inte accepterar det på arbetsmarknaden överenskomna märket på 6,8 procent över tre år.

– Vi uppfattar detta som att det stora fackförbundet Byggnads vill göra maskinentreprenörer till slagträ i en större strid om märket som vi egentligen inte är en del av, säger han i ett pressmeddelande.

Han hoppas att parterna ska komma fram till ett avtal innan de varslade stridsåtgärdernas träder ikraft.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.