Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Celsing och Wingårdh till final om Nobelhuset

Publicerad: 15 november 2013, 09:12

Två svenska arkitekter – Johan Celsing och Gert Wingårdh – och en brittisk/tysk konstellation, David Chipperfield och Christoph Felger, tog sig vidare till finalen i arkitekttävlingen om Nobel Center – Nobelprisets nya hemvist i Stockholm. De tre förslagen plockades fram i konkurrens med åtta andra förslag från internationella, inbjudna stjärnarkitekter.


– Tävlingsbidragen hade verkligen en stor bredd och variation. Det har varit en rolig och givande process för oss i juryn att utvärdera alla bidrag. De tre designförslag som vi nu har valt ut har stora kvaliteter och goda förutsättningar att bli Nobelprisets nya hem i Stockholm, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

Tävlingen är utlyst av Nobelstiftelsen genom Nobelhuset AB och genomförs i två steg. I den urvalsprocess där de tävlande valdes ut deltog 142 arkitekter spridda över 25 länder och fyra världsdelar. De utvärderades utifrån lämplig erfarenhet för att rita det planerade Nobel Center. En ambition fanns också att få en bredd bland arkitekterna, med internationellt välkända namn såväl som mindre och inte lika internationellt uppmärksammade kontor.

Tävlingens första steg omfattade huvudkoncept, övergripande disposition och gestaltning av byggnaden samt dess relation till den omgivande miljön.  Den juryn som bedömer tävlingsförslagen består av elva personer med kompetens inom arkitektur, museiverksamhet, byggnads- och fastighetsfrågor samt om Nobelverksamheten.  Juryn har haft i uppdrag att välja ut två till fem förslag som erbjuds att gå vidare till ett andra steg i tävlingen då tävlingsprogrammet fördjupas. De tre arkitekternas vidareutvecklade och bearbetade förslag ska lämnas in i februari nästa år. Ett vinnande förslag utses i april 2014 och kommer då att utgöra underlag för en ny detaljplan med samråd i Stockholms stads regi. Projektet drivs med siktet inställt att kunna öppna dörrarna till det nya Nobel Center i slutet av 2018.

Finalisterna:

Nobelhuset – David Chipperfield och Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, Tyskland. Ur juryns omdöme: Den föreslagna byggnaden präglas av värdighet och har en identitet som känns väl avvägd för Nobel Center. Den begränsade byggnadsarean ger förutsättningar för en värdefull park mot tomtens östra delar med gott om utrymme för en kajpromenad längs vattnet. Genom de reflekterande fasadytorna kommer även himmelsljus att reflekteras ner i gatu- eller torgytan i Hovslagargatan.

A P(a)lace to Enjoy - Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor, Sverige. Ur juryns omdöme: En av byggnadens främsta kvaliteter är i entrévåningens öppenhet. Uppglasningen är inbjudande och skapar en nära kontakt mellan ute och inne och mellan stadens liv och verksamheten i Nobel Center. Den stora trappan är ett klassiskt element som kan ge byggnaden en dignitet som stämmer med identiteten för Nobel Center.

A Room and a Half - Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sverige. Ur juryns omdöme: Förslaget är en väl sammanhållen och klassiskt proportionerad byggnad som ansluter till den omgivande stadsbilden. Tack vare byggnadens sneda placering vid Hovslagargatan skapas ett vackert entrétorg. Gott om utrymme lämnas även för kajpromenad och allmänna vistelseytor. Material och uttryck är på många vis väl avpassade för byggnadens ändamål.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.