Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Dessa tävlar om Kasper Salin-priset

Publicerad: 24 Oktober 2013, 13:11

Naturum Kosterhavet, Tullhusbron i Norrköping, Kville saluhall i Göteborg, Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm och Bildmuseet i Umeå är byggnaderna som tävlar om Kasper Salin-priset 2013.


Priset som delas ut på av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan på Waterfront i Stockholm den 8 november räknas till det finaste arkitekturutmärkelse en byggnad kan få i Sverige. Priset har delats ut sedan 1962.

Här är de nominerade:

NATURUM KOSTERHAVET, Koster

Naturum Kosterhavet är en del av Naturvårdsverkets satsning på att skapa utställningsbyggnader som ger introduktion och kunskap till dem som vill besöka Sveriges många unika naturmiljöer. Detta naturum har färdats en lång väg innan det fann sin plats i Ekenäs på Koster. Här har byggnaden inpassats fint i en miljö av fiskebodar och sommarhus. Inlevelsefullt har omgivningens karaktärer med trä, falurött och små volymer tagits upp i den nya byggnaden.

Arkitekt: White arkitekter. Byggherre: Naturvårdsverket genom Länsstyrelsen i Västra Götaland.

TULLHUSBRON, Norrköping

Tullhusbron är en gång- och cykelbro som elegant förbinder innerstaden med Strömsholmen i centrala Norrköping. Det är en efterlängtad förbindelse som har fått en elegant gestalt. Arkitekten har konsekvent arbetat med stålet både i konstruktionen och i gestaltningen, vilket ger projektet en tydlig helhetslösning med en stark karaktär.

Arkitekt: Erik Andersson Arkitekter. Byggherre: Norrköpings kommun.

KVILLE SALUHALL, Göteborg

Kvillebäckens saluhall ligger i Centrala Älvstranden som är ett viktigt utvecklingsområde för Göteborg. Saluhallen är en av de första byggnaderna i den nya stadsdelen och ger ett anslag till fortsättningen. Projektet är resultatet av en allmän arkitekttävling. Byggnaden är till synes enkel i sin komposition och karaktäriseras av det göterborgstypiska gula teglet som i denna byggnad fått ett helt nytt raffinemang.

Arkitekt: Gustav Appell Arkitektkontor. Byggherre: Älvstranden utveckling.

NYA KREMATORIET PÅ SKOGSKYRKOGÅRDEN, Stockholm

En sten i skogen var mottot på det vinnande förslaget i den arkitekttävling som Stockholms Kyrkogårdsförvaltning anordnade 2009. Denna byggnad upptas till den största delen av en teknisk process som innebär att man måste planera för ett rationellt flöde med höga krav på arbetsmiljö, rening, kalla och varma rum och hygien. Allt detta finns och är funktionellt ordnat. Mitt i rationaliteten utstrålar byggnaden ett lugn och en trygghet vilket ger förtroende för processen och ett stöd både för dem som ska arbeta med de avlidna på ett värdigt sätt och de anhöriga som väljer att besöka byggnaden.

Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor. Byggherre: Stockholms stads Kyrkogårdsförvaltning.

BILDMUSEET, Umeå

Sedan 2012 har bildmuseet en ny byggnad i Umeås nya konstnärliga campus vid älven med konst-, arkitektur- och designhögskolorna som närmaste grannar. Bildmuseet är ett centrum för samtidskonst och visuell kultur. Här visas utställningar med samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design tillsammans med historiska tillbakablickar. På en relativt trång tomt har arkitekterna valt att bygga ett högt hus som de utnyttjat för att skapa en spännande vandring upp genom byggnadens vackra utställningsrum.

Arkitekt: Henning Larsen Architects och White Arkitekter. Byggherre: Balticgruppen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.