Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

"Det är en byggtakt som inte är tillräcklig"

Publicerad: 14 januari 2019, 05:11

Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

Peter Fransson, avdelningschef på Boverket, ser tillbaka på året som gått och blickar framåt mot 2019. Han konstaterar att nuvarande byggtakt inte är tillräcklig för att fylla behovet av ytterligare 500 000 bostäder fram till 2025.


Hur minns du 2018?

– Jag tänker på att vi gick in i året med väldigt hög byggaktivitet och att det sedan blev allt mer skakigt, bland annat efter restriktioner på finansieringssidan och minskande efterfrågan på främst bostadsrätter. Då synliggjordes även att det inte byggs för alla och att behovet av överkomliga bostäder finns kvar.

Kan du nämna några saker som har hänt under 2018 som är kopplade till Boverkets verksamhet?

– Investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder har blivit så efterfrågat att det nu inte finns pengar avsatta till alla sökande 2018. Detta kan också bero på minskande efterfrågan på bostadsrätter och att man ställer om till hyresrätter. Informationscentrum för hållbart byggande startade i januari 2018 och vi har även fått en riksarkitekt som ska driva på arbetet med att ta fram riktlinjer och goda exempel så att den arkitektoniska grunden inte glöms bort i det stora byggbehovet och vid förtätning av städer.

Vilka andra uppdrag har ni jobbat med 2018?

– Ett handlar om att skapa en digital plattform som ska skapa ett sömlöst flöde av digitala bygghandlingar och processer hos våra myndigheter. Det uppdraget ska vara redovisat 2021. Ett annat uppdrag handlar om god inomhusmiljö där vi ska informera och verka för god inomhusmiljö samt att vi tittar på systematiska byggfel/byggskador och på så sätt ska hjälpa branschen att  förflytta sig framåt. Vi har även arbetat med ett uppdrag för att certifiera byggföretag så att de under projekteringsfasen inte ska behöva gå genom kommunernas hela bygglovshandläggning. Det gäller främst företag inom industriellt byggande med standardiserade byggsystem. Det ska vara ett sätt att snabba på processen. Remisstiden för hur denna certifiering ska se ut gick ut under hösten och vi hoppas på beslut under 2019.

Vad har fått stor uppmärksamhet 2018?

– Våra förändrade prognoser har fått stor uppmärksamhet. Ett mindre förslag som fick stor massmedial uppmärksamhet var det om skärpta krav för vedspisar. Nu har vi skjutit på införandet av de reglerna och uppdraget har förnyats för att innehålla en ny fördjupad konsekvensanalys. Beslutet är framflyttat till hösten 2019.

Vad händer under 2019?

– Kommittén för modernare byggregler blir klar med sin utredning i slutet av året. Arbetet med loggboken och klimatdeklaration av byggnader kan bli verklighet även om det också är beroende av regeringsbildningen. Vi kommer även att jobba vidare med förslaget till en svensk tillämpning av direktivet för nära-nollenergibyggnader och det kommer att gå ut på remiss i februari. Förslaget har redan varit ute på remiss. Men nu har vi omarbetat det. Hela arbetet ska vara klart 2020 för att sedan börja gälla 2021 i enlighet med EU:s krav på att alla nya byggnader i Europa då ska vara nära-nollenergibyggnader.

Hur ser byggprognosen ut för 2019?

– 2017 påbörjades nästan 70000 bostäder, 2018 räknar vi till cirka 55000 påbörjade och 2019 sjunker det ytterligare till cirka 50000 stycken. Det är främst bostadsrätter och Stockholmsområdet som viker, men även en del mellanstora städer, till exempel Uppsala. Det är en byggtakt som inte är tillräcklig för att fylla behovet av ytterligare 500 000 lägenheter fram till 2025.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.