Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”Det finns oerhört mycket att göra för att få hyfsat god ordning i vår bransch”

Publicerad: 20 februari 2018, 19:37

Jimmy Bengtsson, Veidekkes koncerndirektör i Sverige, berättar att målet för Veidekkes del är att driva frågor om konkurrens på lika villkor mer inom Sveriges Byggindustrier.

Veidekkes koncerndirektör, Jimmy Bengtsson, intervjuas i Byggindustrin om tankarna på att kräva fast driftsställe i Sverige av alla leverantörer och lagförslaget om entreprenörsansvar för uteblivna löner som kritiserats av BI. – Det är ett förslag som driver utvecklingen i byggbranschen åt rätt håll, säger han.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeJimmy Bengtsson

Förra veckan presenterade regeringen sitt förslag om entreprenörsansvar för uteblivna löner. Jimmy Bengtsson är, till skillnad från bland annat Sveriges Byggindustrier (BI) positiv till synen om att huvudentreprenören ska vara ansvarig för hela sin leverans. Betalningsansvaret för eventuellt uteblivna löner blir enligt honom inte en stor fråga för seriösa arbetsgivare.

– Om vi som företag bara skulle ha egna anställda i projekten skulle det vara en självklarhet att betala ut löner till dem. Då ska väl ansvaret inte bli mindre bara för att vi använder oss av underentreprenörer?

I Norge finns redan ett liknande upplägg med solidaransvar i bruk sedan tio år och det har fungerat bra där, påpekar Jimmy Bengtsson. Veidekke har ordförandeskapet i BNL, som är den norska motsvarigheten till Sveriges Byggindustrier (BI).

– Där fanns en oro till att börja med men sedan det infördes har det varit en icke-fråga inom BNL, säger Jimmy Bengtsson.

Han är därför förvånad över att BI har en sådan skeptisk hållning.

– Det finns skrämmande historier om hur det kan gå till i vår bransch och det finns oerhört mycket att göra för att få hyfsat god ordning, då är det lite märkligt att kriga om detta lagförslag.

Han fortsätter:

– Lagförslaget pekar bara på företag som inte täcks av kollektivavtalet redan idag. Jag kan inte alla detaljer i förslaget utan har mer ett helikopterperspektiv. Men jag tänker att visar det sig att en eller annan detalj inte fungerar så får väl bransch och myndigheter sätta sig ner och rätta till det. Allt handlar i slutändan om att det inte ska gå att handla upp på lägsta pris och sedan strunta i de sociala villkoren.

Veidekke har jobbat aktivt för att stoppa de långa kedjorna av UE inom sin verksamhet. 2016 fattades beslutet att deras underentreprenörer i sin tur får anlita underentreprenörer, men efter det tar det stopp.

Har ni utvärderat hur det har fungerat?

– Det har på det hela taget varit väldigt lyckat även om det har varit en omställning för en stor organisation. Vi har bra kontroll på det första ledet av UE där vi gör en omfattande leverantörskontroll. I led två förlitar vi oss ganska mycket fortfarande på att UE i första ledet har koll, så där har vi mer att göra och utreder ytterligare insatser.

Fler inköpare har anställts sedan beslutet togs för två år sedan.

– Det är klart att det har blivit merkostnader men om man ställer det mot att anlita leverantörer som vi inte har koll på är det ett riktigt val. Tanken är att administrationen ska minska efterhand på grund av att vi får bättre kontroll över våra UE. Jag brukar lite slarvigt säga att för varje led som tillkommer ökar kravet på kontrollapparaten med kubiken.

Jimmy Bengtsson reflekterar vidare:

– Att handla upp på lägsta pris och blunda med ena ögat kan ge konkurrensfördelar och ekonomisk vinst, men egentligen kommer fördelarna i de fallen vare sig av ökad produktivitet eller ökad industrialisering. Vi lever i en marknadsekonomi, är med i EU och jag är positiv till konkurrens, men den ska vara på lika villkor, påpekar han.

Jimmy Bengtsson understryker att Veidekke fortfarande handlar upp lika många UE som alla andra. Det nya är att de har lagts i horisontella led och inte i vertikala. Han känner dock inte till om det skulle ha lett till att färre små UE har anlitats, vilket bland annat BI har varnat för.

Nu vill Jimmy Bengtsson gå ännu längre med att få utländska företag att betala skatt i Sverige från första dagen.

– Vi som företag överväger att bara anlita de företag som har fast driftsställe i Sverige och är registrerade för skatt och lön här. Om vi fattar det beslutet kommer det att ske innan sommaren.

Om Veidekke ska handla upp en leverantör som går på undantagsreglerna i utstationeringsdirektivet är det väldigt svårt att ta reda på hur mycket skatt de betalar i sitt hemland, påpekar han.

– Det är väldigt svårt och tidsödande att kontrollera ett utländskt företag. Reglerna för definitionen av vad som är ett fast driftsställe är ganska stränga. De som inte har det tänjer ofta på reglerna för att kunna flyga under radarn.

Jimmy Bengtsson har en egen önskan i sammanhanget. Han skulle vilja se att den grundläggande kontrollen av om ett företag har fast driftsställe i Sverige och verkligen uppfyller alla villkor som följer av ett kollektivavtal egentligen skulle göras på en mer central nivå.

– Om varje företag ska göra den kollen varje gång drar det iväg mycket med administrationen.

Målet för Veidekkes del är enligt Jimmy Bengtsson att driva frågor om konkurrens på lika villkor mer inom BI.

– Om man anstränger sig väldigt mycket för att ha rent mjöl i påsen ska man ha en konkurrensfördel av det och inte en nackdel.

De nya ID06-korten som lanserades i dagarna är en bra sak anser han.

– Korten blir mer som en legitimationshandling och det kommer att bli svårare att få ut kort på felaktiga grunder. Man kommer också att kunna gå in i varje projekt och se hela organisationsschemat med alla leverantörer, det tror jag kommer att bli en ögonöppnare.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

VeidekkeJimmy Bengtsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.