Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”Det har skett otroligt mycket”

Publicerad: 22 oktober 2018, 13:44

Catharina Elmsäter-Svärd har varit vd för Sveriges Byggindustrier i ett drygt år.

Foto: Anders Siljevall

Mycket har hänt under Catharina Elmsäter-Svärds första år som vd för Sveriges Byggindustrier. Bostadsmarknaden har bromsat in efter en rekordutveckling och ett riksdagsval har ägt rum. För bransch- och arbetsgivarorganisationen innebär det både utmaningar och möjligheter.


Det var i augusti 2017 som Catharina Elmsäter-Svärd tog över vd-posten i Sveriges Byggindustrier. I dag, 14 månader senare, ser hon tillbaka på ett år som har gått väldigt fort.
– Dels har det berott på många nyheter för min egen del och dels har det skett otroligt mycket under den här perioden.
Bland förändringarna finns de tvära kasten i bostadsmarknaden. När Catharina Elmsäter-Svärd börjadegick byggkonjunkturen som tåget, men den senaste tiden har Sverige – och kanske framförallt Stockholm – sett markanta avmattningar. Även om konjunktursvängningar alltid förekommer ställer det rådande läget krav på Sveriges Byggindustriers kommunikation.
– Vi vet att Sverige växer och vi har ett stort behov av fler bostäder. Vi behöver berätta om det stora behovet av arbetskraft framöver, men också vikten av en sund och attraktiv bransch och riskerna som uppstår med de lycksökare som söker sig till byggbranschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Kartan ritas om efter valet

I skrivande stund saknar Sverige fortfarande en regering efter riksdagsvalet i september. Efter ett val ritas kartan på sätt och vis om för en aktör inom samhällsdebatten. Det skapar nya förutsättningar för Sveriges Byggindustrier.
– Vi får egentligen bäst förutsättningar så som det ser ut nu. Eftersom det ännu inte finns några överenskommelser mellan partierna i våra frågor har vi möjlighet att påverka och komma med förslag till reformer. I riksdagsutskotten tar nya personer plats och vi kan skapa nya kontakter, säger Catharina Elmsäter-Svärd och fortsätter:
– Våra frågor är kanske inte så lätta alla gånger. Vi täcker in skattepolitik, hållbarhet, ny teknologi. Det behövs ett brett perspektiv och på sätt och vis är många rätt nöjda med att bostadsfrågan inte dök upp så mycket inför valet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Skärpning internt

Internt för arbetsgivarorganisationen har ett viktigt fokusområde varit sund konkurrens. Sveriges Byggindustrier skärpte under det gångna året sina medlemskriterier och uppdaterade sin uppförandekod.
Uppförandekoden innebär bland annat att medlemsföretag ska arbeta mot mutor, karteller och otillbörlig påverkan. Nyheter är att alla medarbetare i varje medlemsbolag har ID06 för att få bort fusket i branschen. Detta har resulterat i att ett tiotal företag aktivt har uteslutits för att inte ha levt upp till kriterierna.
– Vi utgår från att våra medlemmar vill göra rätt. Ibland är det inte lätt och fel kan ha uppstått av misstag, som sedan rättats till. De företag som vi har uteslutit har använt Sveriges Byggindustrier som en frisedel, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
En annan nyhet är det breddade ägandet inom ID06 och en uppdatering av själva korten. Ett ytterligare steg som har tagits mot sund konkurrens inom organisationen är samarbetet med Stoppa Fusket, som har lång erfarenhet av att granska oseriösa företag och skattefusk inom bland annat byggbranschen. Det är en resurs som till exempel ska kunna hjälpa medlemsföretagen att upptäcka väl dolda missförhållanden hos underentreprenörer.
– Så som branschen ser ut i dag kommer vi att behöva arbeta med underentreprenörer och att Stoppa Fusket kommer till oss är ett viktigt verktyg för oss att se till att det sker på ett korrekt sätt. Sakta men säkert trappar vi upp arbetet mot en sund och attraktiv bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.