Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Dubbelvinnare av Guldhuset

Publicerad: 19 April 2013, 09:00

Det blev två vinnare när Guldhuset – byggsektorns utmärkelse för unga framgångsrika ledare – delades ut för tioende gången förra veckan. Madeleine Nordenknekt, Liljewall Arkitekter, och Karl Sköld, Peab Speciella Projekt, tog hem segern.


Madeleine Nordenknekt, Liljewall Arkitekter

Beskriv hur din uppgift som ledare ser ut i dag.

– Jag ansvarar för affärsområdet Utbildning på Liljewall Arkitekter. Det innebär att jag är med och formar skolmiljöer för barn och ungdom, allt från förskolor till högskolor. Det handlar om att stimulera mina medarbetare så att vi i dialog med våra kunder och brukare kan skapa bra skolmiljöer.

Vad är dina styrkor och svagheter som ledare?

– En svårighet kan vara att förstå sig själv, att se sina egna begränsningar. Jag kan ha problem ibland med att avgöra när jag ska agera själv och när jag ska delegera och ta hjälp av mina medarbetare. Samtidigt ser jag förmågan att delegera också som ett av mina starkare kort. Det känns stimulerande att ge ansvar.

Vad ser du som den största utmaningen de närmaste åren?

– I mitt fall är det dialogen, att alla aktörer klarar av att skapa gemensamma plattformar och inte agerar emot varandra. Det är lätt att vi ofrivilligt glider in i roller som motparter. Här finns en stor utmaning.

Vad vill du göra om fem år?

– Jag hoppas att mitt engagemang smittar av sig och att jag tar aktiv del i en, vad jag hoppas, växande debatt om barnens miljöer i Sverige. Jag tror att jag verkar som arkitekt även om fem år.

Madeleine Nordenknekt, 33 år, tog först examen som byggnadsingenjör på KTH, men kände att hon ville få ut mer kreativitet. Hon började studera arkitektur på KTH 2000, tog examen 2006 och har sedan dess jobbat på Liljewall.

Karl Sköld, Peab Speciella Projekt

Beskriv hur din uppgift som ledare ser ut i dag.

– Jag är produktionschef på Peabs Speciella Projekt. Vi har just avslutat en bad- och isanläggning i Angered.

Vad är dina styrkor och svagheter som ledare?

– Min styrka är att skapa engagemang hos mina medarbetare och över huvud taget att kommunicera på ett fungerande sätt. Svagheten kan vara min ålder och därmed bristande erfarenhet. Vi arbetar med stora komplicerade projekt och jag har inte all teknik med mig i ryggsäcken. Å andra sidan betyder det att jag måste lyssna och lära av mina medarbetare och det i sig är kanske en styrka.

Vad ser du som den största utmaningen de närmaste åren?

– För min del, sett ur ett projektperspektiv, så är den största utmaningen att öka mångfalden. Jag menar all mångfald; könsmässig, etnisk, sexuell läggning. På tjänstemannasidan har vi kommit en bit men på yrkessidan har vi egentligen inte kommit någonvart.

Vad vill du göra om fem år?

– Jag vill jobba i projekt där jag känner mig engagerad och där jag kan bidra till att engagera andra. I vilken ledarroll det blir återstår att se. Kanske är jag fortfarande produktionschef, eller har blivit arbetsledare igen, eller varför inte vd för hela paketet?

Karl Sköld, 31 år, började plugga till civilingenjör på Väg och vatten i Lund 2001. Han gick från Lunds tekniska högskola till Peab 2006. I dag är han produktionschef på Peab Speciella Projekt, som enbart hanterar projekt över 300 miljoner kronor.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.