Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”En kloppa är ett alldeles utmärkt mordvapen”

Publicerad: 26 april 2021, 07:00

Peter Olofsson har skrivit en kriminalare i vvs-miljö.

Foto: Ulrik Hammarsträng

Hej Peter Olofsson, chefredaktör för Energi & Miljö och tillika deckarförfattare som är aktuell med boken ”Och plötsligt blev du död”. Berätta!


Ämnen i artikeln:

VVSVVS Företagen

 – Jag har egentligen gillat vvs – alltså värme, ventilation och sanitet – ända sedan jag var grabb. Jag har växt upp med att bläddra i RSK-kataloger och branschtidningar och att greja med rörtänger och skiftnycklar. När jag vuxit till mig lite blev jag vansinnigt intresserad av kriminallitteratur. Kjell E. Genberg var en av författarfavoriterna, och det är därför en stor grej för mig att skriva en bok ihop med honom.  

Boken utspelar sig på Sveriges VVS-museum i Bromma, varför valde ni att förlägga handlingen just där?

– Min idé var att skriva något om museet som ligger på gångavstånd från där Kjell bor och där jag jobbar i Bromma. Det är inget beställningsarbete för museet, men tanken var att uppmärksamma museet och allt det skojiga som visas där i form verktyg och allehanda pryttlar som användes av dåtidens rörmokare.

Läs mer: Hej Byggare! Hayar Gohary, Akademiska hus. 

Mordvapnet, ska det visa sig för de som som läser boken, är en kloppa. Vad är det för något och vilka utmärkande egenskaper har det som gör det lämpligt för mord? 

– En kloppa är ett verktyg som rörmokare använde förr för att göra gängor i rör med. Det används fortfarande i viss mån men förr fanns det alltid med i rörmokarutrustningen. En kloppa är ett alldeles utmärkt mordvapen eftersom det är tungt järnverktyg, och man kan med lätthet slå in skallen på folk!

I handlingen ingår även en klosett och ett plåtbadkar, krävs det några veckors praktik hos den lokale vvs:aren för att hänga med i boken?

– Närå. Det är lätt att hänga med i handlingen. Vi har försökt att göra en sympatisk bok med en lika sympatisk mördare. Men jag föreslår förstås ett besök på museet för att känna på den kloppa som är förebilden för mordvapnet. Skadar inte att också ta en titt på klosetten och plåtbadkaret.

Du som har god insyn i vvs-världen: vilka är det största utmaningarna för branschen just nu?

– Branschen pratar om digitalisering i allmänhet och BIM i synnerhet. Men om vi kunde inrikta oss att snabbare bli bättre på att skapa och använda exempelvis digitala modeller i vårt arbete – ja då blev det kanske mindre prat och mera verkstad.

 

Peter Olofsson

Ålder: 59 år

Bor: Ödeshög

Familj: Stor.

Gör på fritiden: Meckar med veteranbilar.

Dold talang: Inläsare av ljudböcker.

 

 

 

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

VVSVVS Företagen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.