Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Fler ska kunna fatta kunniga beslut om renovering

Publicerad: 11 oktober 2016, 05:01

Laila Reppen är en av författarna till nya boken ”Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980”.

Foto: Ayperi Karabuda Ecer

Laila Reppen vill att fler beställare ska fatta kunniga beslut vid renovering. Därför ger hon och en kollega ut en bok om arkitektur i vardagsmiljö. ”Boken är som en fältflora fast med hus”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

arkitekter

Laila Reppen och hennes kollega Cecilia Björk är doldisar och kändisar på samma gång. De pluggade till arkitekter på KTH tillsammans och jobbade sedan tillsammans i sjutton år på stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Mest kända är dock deras namn för många, kanske särskilt arkitektstudenter, som författare av bland annat klassikerna ”Så byggdes staden” och ”Så byggdes villan” och ”Så byggdes husen”.

Nu är de aktuella med en ny bok om arkitekturdetaljer i flerbostadshus.

– Det vi tar upp i boken är vardagsarkitekturen som man ser när man är ute och traskar runt. Syftet är att fler ska förstå vad de ser och bli nyfikna. Arkitektur är ett språk att tolka och känna igen, säger Laila Reppen.

Dörrfoder, golvsocklar, burspråk, tak, balkonger, portaler, fönster, kakelugnar, handtag, trappräcken, trapphusarmatur och strömbrytare. Allt och lite till finns med i grundlig genomgång med fotografier från varje årtionde under hundra år.

Den nya boken ”Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880–1980” har sitt avstamp i nyrenässansens 1880-tal och går via bland annat 1930-talets funktionalism och 1940-talets folkhemsarkitektur fram till 1960-talets miljonprogram och 1970-talets infill fram till 1980. Även lägenhetsinteriörer finns med, men fokus ligger på den arkitektur man finner utanför själva bostaden. Folkbildning är ledstjärna för författarna.

– Ju mer man vet desto bättre beställare blir man. Jag menar inte att det ska läggas en död hand över äldre byggnader, snarare att med mer kunskapsbaserade beslut så vet fastighetsägare och förvaltare i alla fall vad de väljer bort vid exempelvis en renovering, säger hon.

Laila Reppen och Cecilia Björk har jobbat med boken under fem år parallellt med andra uppgifter, exempelvis att undervisa blivande bygglovshandläggare inom yrkeshögskolan samt studenter på Chalmers och KTH. Generellt sett tycker Laila Reppen att intresset för vardagsarkitektur och att bevara det tidstypiska har ökat stadigt med åren. Både bland privatpersoner och fastighetsägare.

– En tendens som jag har märkt är att de val som görs ändå färgas av samtiden. Om en bostadsrättsförening till exempel ska välja ny färg till fasaden så vill de att det ska se ursprungligt ut. Men ändå finns en tendens att bland de ursprungliga färgerna välja någon som även är vanlig vid nyproduktion.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.