Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Fyra gör upp om Lean-priset

Publicerad: 27 februari 2014, 13:01

Kandidaterna till årets Lean-pris är Veidekke, Strängbetong, Addera Badrumsrenovering och Gyproc. De har alla sitt sätt att effektivisera och öka kvaliteten. Vinnaren utses på Årets Bygge-galan den 31 mars.


Veidekke är nominerat för sin medarbetarinvolvering, MI. Det är ett Lean-inspirerat arbetssätt med tre bärande delar. Den ena är att bygga team med gemensamma mål, delmål och arbetssätt. Den andra är VDC, att dra nytta av virtuella modeller i projektet. Den tredje delen handlar om involverande planering som ett sätt att skapa engagemang och ta vara på kunskap.

Strängbetong är nominerat för Lean-tänket på sin fabrik i Kungsör. Fabrikens arbete med Lean har utkristalliserat sju vägledade principer för verksamheten. Det handlar bland annat om att ha rätt ordning och struktur på arbetsprocessen och om att bli lite bättre varje dag.

NCC:s koncept Addera Badrumsrenovering är nominerat för sina snabba stambyten och badrumsrenoveringar. Grunden för konceptet är genomtänkt logistik och en ny roll för hantverkaren. Badrummen levereras till byggplatsen som en sorts byggsats och monteras inuti det gamla badrummet.

Gyproc är nominerat för det förbättringsarbete som drivs vid fabriken i Bålsta som bland annat tillverkar gipsbaserade lättbyggsystem. Arbetet sker genom förbättringsprogrammet WCM, World Class Manufactoring. Programmet utgår från sju steg där det första är säkerhet, därefter följer kvalitets- och processfrågor.

Lean-priset delas sedan 2010 ut av tidningen Byggindustrin och föreningen Lean Forum Bygg.Vill du läsa mer om de fyra kandidaterna? Du hittar en längre artikel på sid. 12-15 i Byggindustrin 6/2014 som är ute den 28 februari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.