Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Gamla dörrar gav designpris

Publicerad: 14 april 2021, 07:57

Johanna Andrén och hennes bänk av återbrukade dörrar vann första pris i tävlingen Cirkulära Dörrar.

Foto: patrik svedberg

Johanna Andrén och hennes bänk av återbrukade dörrar vann första pris i tävlingen Cirkulära Dörrar.


Ämnen i artikeln:

återbrukSkanskajönköping

 

Studenter på programmet Produktionsutveckling med möbeldesign på Jönköping University uppmuntrades till nytänkande återbruk i tävlingen Cirkulära Dörrar.  

Läs även: Varnar för greenwashing i byggbranschen: ”För få granskar var materialet kommer ifrån” 

Dörrarna som de utgick ifrån var cirka 50 år gamla dörrar från Bromma sjukhus som nu ska byggas om enligt cirkulära metoder. Elevernas uppgift blev att vidga dörrarnas potential och på ett innovativt sätt anpassa dem till ett cirkulärt samhälle, skriver Swedoor i sitt pressmeddelande. 

Johanna Andréns bänk av återbrukade dörrar vann första pris i tävlingen Cirkulära Dörrar.

Foto: NOOR STUDIO

Nu är tävlingen avgjord och som segrare står Johanna Andrén och hennes bänk för offentlig miljö. 

– Jag ville skapa en genomtänkt och väldesignad produkt för offentliga miljöer där jag återanvänder materialet i dörrarna på ett kreativt sätt. Tävlingen var rolig, inspirerande och utmanande. Vi fick verkligen tänka till och klura. Jag hade först ingen aning om vad jag skulle göra. Utgångsmaterialet var inte direkt tilltalande, men när jag såg dörrarna som ett skivmaterial i stället för gamla, slitna dörrar så började idéerna komma, säger Johanna Andrén.

Läs även: Möt återbrukspionjären Anna Denell 

Juryn baserade sitt beslut på parametrar som huruvida materialet återanvänts med så lite nytt material som möjligt, slutproduktens marknadsmöjligheter, produktionens innovationshöjd och hur designprocessen är dokumenterad. 

Tävlingen arrangerades av Swedoor, tillsammans med Vectura Fastigheter, Skanska, Kaminsky Arkitektur och Jönköping University. 

Johannas vinnarbidrag tilldelades 20 000 kronor i vinst. Utöver förstapriset utdelas två hedersomnämnanden till Riina Sandell och Felicia Mowitz, för sin förvaringsmöbel och Drako Pranic för sitt brädspel. 

 

Juryns motivering:

Johanna Andrén – Vinnarbidraget, bänk för offentlig miljö:

”För en väldesignad produkt som lever upp till tävlingens samtliga kriterier samtidigt som studenten går flera steg längre i det cirkulära och hållbara tänket med planer för förpackning, transport och hur produkten enkelt ska kunna re-designas än en gång efter ett långt liv som bänk. 

 

Produkten tar tillvara på så mycket som möjligt av dörren och är förhållandevis enkel att tillverka med ganska liten insats i form av tid och energi. Nytt material tillförs, men är tydligt motiverat ur ett hållbarhetsperspektiv och gör att produkten efter 50 år som dörr kan leva vidare i många år till. 

 

Med produkten presenterar studenten ett koncept som har potential att kunna användas i många återbruksprojekt framöver då det går att applicera på flera olika dörrtyper. Sammanfattningsvis en produkt med ett tydligt kommersiellt värde som visar på potentialen i re-design och upcycling. Ett perfekt exempel på god hållbar design i all sin enkelhet.” 

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

återbrukSkanskajönköping

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.