Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Göteborg växer inåt

Publicerad: 12 februari 2009, 10:25

Hallå Lars Ivarson, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg sedan tre år.Vad är aktuellt just nu?


- Det som är aktuellt just nu är att vi ska anta en ny översiktsplan för första kvartalet för hela Göteborg. Det innebär konkret att vi ska bygga staden inåt med kompletteringsbebyggelse. Regionen ska växa med 40 000 arbetsplatser och 30 000 boende inom en tidsrymd på 15-20 år i centrala Göteborg. Områdena det rör sig om är Frihamnen, Backaplan, Gullbergsvass och Ringön, projektet går under arbetsnamnet Centrala Älvstaden. Det är enormt stora områden och utmaningen ligger i att vi ska få en bra helhet. Byggandet sker etappvis och vi räknar med att sätta spaden i jorden om fem år.

I en motion från folkpartiet så vill man återinföra en stadsarkitekt i Göteborg, en tjänst som varit borta sedan 1998. Hur ser du på det?

- Det viktigaste är att få bra  och god stadskvalitet. Det är målet. Vi har organiserat arbetet på kontoret så att det fungerar utan stadsarkitekt. Idag har vi 66 arkitekter som jobbar med allt från bygglov till översiktsplaner. Men om det kommer ett beslut om att vi ska anställa adjungerande arkitektprofessorer eller en stadsarkitekt så kommer vi naturligtvis att förhålla oss till det. Det hela är en organisationsfråga. Det är lika bra vilket som. Kommunstyrelsen har i dagsläget lämnat frågan till byggnadsnämnden för diskussion.

Lars Ivarson, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg
Ålder: 58 år.
Bakgrund: Tidigare vd för Norra Älvstranden
Bor: Göteborg
Familj: Sambo, två döttrar och katten Linus
Intressen: Familjen och åker snart mitt 24e Vasalopp, tid 6,5

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.