Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Gröna Lund expanderar

Publicerad: 8 juni 2009, 09:00

Byggindustrin träffar Ulf Larsson vd på Gröna Lund, på Lilla Allmänna Gränd på Djurgården i Stockholm, han har högtflygande och spännande planer om verksamheten framöver.


– I år till exempel har vi en jätteattraktion i Tele 2 Insane som är den häftigaste åkattraktionen som kommit hit till Gröna Lund sedan Fritt Fall kom 1998. Det är en helt fantastisk ”trhill-ride”, säger han. Jag har själv åkt den ett antal gånger, både framlänges och baklänges. Från strandkanten kommer man snabbt högt upp för att sedan falla praktiskt taget huvudstupa ner i vattnet.

– Det är vår femte berg- och dalbana, vilket gör att Gröna Lund har flest berg- och dalbanor i Sverige. Det är vi givetvis stolta över.

Ytterligare nyheter?

– Ja, vi har Guitar Hero i Spelhuset. Här har lokalerna rustats upp och nya spel har tagits in för att ge nya upplevelser. Ett av de nya inslagen är en Guitar Hero-hörna, där man kan utmana sina kompisar på gitarrdueller.

Vad händer på Skeppsholmskajen här intill?

– Vi ska expandera med ett nytt tivoliområde. En gång i världen låg det faktiskt ett tivoli här. Här på området vid vattnet ska det byggas Europas högsta slänggunga.

Kostnaden för hela projektet beräknas landa på 500 miljoner kronor. På Skeppsholmsviken som området heter finns i dag en tråkig parkeringsplats, i framtiden ska istället besökarna kunna åka en ny berg- och dalbana eller ta en runda i en 100 meter hög slänggunga.

– Det var längesedan det satsades så mycket pengar inom besöksnäringen så det här känns jättebra, säger Ulf Larsson som även är koncernchef för Park & Resorts Scandinavia.

Förhoppningen är att den nya delen av Gröna Lund ska stå klar någon gång under 2012-2013.

En del i Gröna Lunds satsning är också ett Abba-museum.

– Planerna i Stora Tullhuset kraschade när det visade sig att lokalerna inte var lämpliga, säger Ulf Larsson. Touring Exhibitions har köpt rättigheterna till Abba the Museum av grundarna Ewa Wigenheim-Westman och Ulf Westman. Bakom Touring Exhibitions står bland annat Parks & Resort Scandinavia, Polar Music, Synergera Rättighetsförvaltning och Eventum.
Målsättningen är att det ska finnas ett permanent Abba-museum 2011 eller 2012.

– Vi tror mycket på att kombinera nöjesfältet med kultur på det här sättet. Alla gillar inte att testa attraktionerna och nu får de ännu ett bra alternativ till det, säger Ulf Larsson.

Fler aktiviteter på gång

De befintliga planerna på en utbyggnad av Gröna Lund får sällskap av Cirkus som vill bygga ut sin anläggning med en ny scen med plats för 700 personer. Här vill man ha liknande föreställningar som på den stora scenen fast i ett mindre format. Enligt planerna blir det en rund tillbyggna, dessutom vill man bygga en större foajé. Tillbyggnaden ska göras på en parkeringsplats intill Cirkus-byggnaden.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.