Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Gunnar Smoliansky visar stadens själ

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


I ett litet vitt rum intill Stadsmuseets mysiga café visas mästarfotografen Gunnar Smolianskys finstämda bilder från 1950-talet i en liten utställning. Även detaljbilder ur serien Trivia från 1990-talet visas. Gunnar Smoliansky har även fått Lennart af Petersens-priset som en av de främsta stockholmsfotograferna.
Hur känns det?
Jag känner mig hedrad förstås. Jag köpte min första lilla Leica när jag var i 18-årsåldern. Då jobbade jag som nattvakt och vandrade hem tidigt på morgonen från Slussen. Jag visste ingenting om fotografering. Men jag kände att jag hade bilden liksom i kroppen. Det var viktigt med symmetri och rätt känsla för motivet. Jag komponerade mina bilder mycket medvetet.
Juryns motivering lyder bl a:
Under 50 år har han funnit sina motiv i Stockholm och då framförallt på Södermalm. Han söker sig inte till de dramatiska ögonblicken och de storslagna vyerna utan finner hellre stadens själ i anspråkslösa detaljer på husfasader och rännstenar.  
Vad krävs det för att få en bra bild?
Man kan enkelt säga att alla bilder blir bra efter ett antal år. Men det krävs en hel del empati och känsla för det man fotograferar.
Utställningen pågår t o m 19 november 2006.

Fakta
Lennart af Petersen-priset
År 2005 instiftade Stockholms stad ett fotografiskt pris till minne av Lennart af Petersens gärning. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö. Lennart af Petersen (1913 - 2004) var fotograf vid Stockholms stadsmuseum där han kom att dokumentera huvudstaden, inte minst under omvälvningen av City.

MARIANNE SILÉN

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.