Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Hantverkare kollas sällan

Publicerad: 6 augusti 2014, 10:33

Många som anlitar hantverkare slarvar med avtal och att kontrollera bakgrund och ekonomi.


Ämnen i artikeln:

HantverkareVillaägarna

När Villaägarnas riksförbund gjorde en rundfråga bland cirka 2500 av organisationens medlemmar visade det sig att många hushåll ställer för dåliga krav på hantverkare som de anlitar.

– Många hantverksarbeten slutar inte som tänkt, det visar inte minst alla kontakter vi har med våra medlemmar. Men det finns flera åtgärder som konsumenter kan vidta för att minska riskerna, bland annat att bara anlita kvalitetsäkrade hantverkare, säger Sofia Hellsing, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Kartläggningen visar att endast fem procent av hushållen avtalade om vite ifall arbetet inte var slutfört i tid. Bara nio procent kontrollerade att angivna certifieringar var korrekta och tretton procent om hantverkaren redan var svartlistad.

37 procent tecknade skriftligt avtal för det planerade arbetet och 33 procent tog referenser på tidigare genomförda arbeten.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

HantverkareVillaägarna

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.