Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Hon är årets miljöinnovatör

Publicerad: 8 oktober 2020, 14:00

Amanda Borneke från företaget CS Riv & Håltagning.

Foto: Maja Kristin Nylander

Amanda Borneke tilldelas Trafikverkets utmärkelse Årets miljöinnovatör 2020.


Ämnen i artikeln:

rivningTrafikverket

Vi vill med priset uppmuntra personer som gillar att tänka nytt, brinner för samhällsutveckling och som gjort något som minskat utsläppen av koldioxid inom det område vi verkar inom. Så förklarar Trafikverket bakgrunden till sitt pris Årets miljöinnovatör 2020 som i år går till Amanda Borneke från företaget CS Riv & Håltagning.

Läs mer: Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje 

Sven Hunhammar, Trafikverkets måldirektör för miljö och hälsa, delade ut priset digitalt på Universum Awards som är ett samarbete mellan Trafikverket och Universum.

– Vi vill visa att vi är en myndighet som tar ansvar och som ser allvarligt på att vår planet står inför stora miljöutmaningar. Transportsektorn står idag för en tredjedel av utsläppen av koldioxid i Sverige och dessa måste minska snabbt om vi ska nå klimatmålen i tid, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Amanda Borneke själv säger att CS Riv & Håltagning sänkt sin klimatpåverkan med 15-90 procent från företagets maskinflotta sedan 2018. Statistiken berättar hon är noga framtagen tillsammans med verkstäder, branschfolk, forskare, olje- och bränsleverantörer. 

– Det vill Trafikverket uppmärksamma. Med all rätt! Det har inte varit lätt att rita om rivningsbranschen. Det här är så galet och jag är så tacksam att en så stor myndighet väljer att lyfta mig som klimataktivist och impacter.

I motiveringen till priset står att Amanda Borneke med kommunikation och nytänkande som främsta verktyg har tagit hållbarhetsarbetet till nya nivåer och målgrupper. Att hon framgångsrikt coachar företag i bygg- och anläggningsbranschen att göra förändring på riktigt. Och att hon med en smittande entusiasm, detaljkunskap och inte minst mod har hon visat konkreta resultat som sprider sig till andra.

Tidigare vinnare:

Det är tredje året som Trafikverket delade ut priset ”Årets miljöinnovatör”. 

 

Tidigare vinnare: 

 

2018: Mattias Jägerskog, ordförande för samåkningsrörelsen Skjutsgruppen. 

 

2019: Faizal Luttamaguzi som ligger bakom ”The wooden bike tour”.

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

rivningTrafikverket

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News