Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

"I Sverige är det många möjligheter till utveckling"

Publicerad: 31 Mars 2009, 12:10

Flemming Frost, Juul/Frost Arkitekter, varför är det intressant att jobba i Sverige?


- När man som dansk arbetar i Sverige upplever man en markant transparens och öppenhet, med många möjligheter till utveckling. Det gäller oavsett om vi talar om stadsutveckling eller byggprojekt. När vi till exempel arbetar i Malmö är både Stadsbyggnadskontoret och planeraren tidigt med i processen. Det hålls workshops och annat. Projektets utveckling följs hela vägen. Den omfattande dialogen mellan arkitekt, de offentliga myndigheterna är en styrka för det färdiga resultatet. Den processen är en tillgång som passar vårt sätt att arbeta. En av fördelarna med att jobba med Stadsbyggnadskontoret redan från starten är att projektet är färdigutvecklat redan från början, redan från första spadtaget medan man i Danmark sätter igång en politisk process med de inblandade långt senare.

Vad är skillnaden?

- I Danmark arbetar man mer processinriktat och tänker i etapper och därigenom utvecklas man i en löpande dialog med projektet. Man tittar mycket på hur arkitekturen förhåller sig till det kulturella, det sociala och det ekonomiska. Därutöver är den miljömässiga dimensionen konstant närvarande, den är med hela tiden. Vi har till exempel använt våra utarbetade Masterplaner för planläggningen för Varvstaden i Malmö.

Vad är utmaningen?

- I Sverige måste man navigera mellan de olika intressenterna och vara säker på att alla får betalt för sina tjänster. Det är egentligen ingen stor skillnad i förhållande till Danmark, vi har också alltid arbetat helhets- och dialogbaserat.

På vilket sätt märker ni av lågkonjunkturen?
- Det är inget tvivel om att den finansiella situationen har satt stopp för bostadsbyggandet i Danmark. Under de senaste fyra åren har vi utvecklat mer än 1 400 bostäder. De senaste året har varit ett jubelår för hela branschen och den aktuella situationen gör det möjligt att stanna till och tänka hur man ska lösa de olika uppgifter som väntar framöver. För vårt arkitektkontors vidkommande betyder lågkonjunkturen en mognadsprocess, där vi i högre grad arbetar med planläggnings- och utvecklingsplaner för offentliga uppdragsgivare. Vi har som så många andra i branschen anpassat vår organisation till de nya uppdragen, men vi ser relativt förtröstansfullt på framtiden. När allt går tillbaka, behövs det egentligen inte så mycket för att möta och se dagen som kommer som en utmaning.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.