Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

"Inga kompromisser - både urbant och grönt"

Publicerad: 4 December 2009, 16:52

Byggindustrin gratulerar Pontus Åqvist och Cord Siegel till Kasper Sahlin-priset.


Pontus Åqvist, vad är det speciella med Urbana Villor?
– Vi vill inte kompromissa utan ge allt. Unga familjer som bor i stan vill ha en trädgård, bo på trygga gatan men fortfarande bo kvar i stan. Man vill ha en närhet till grönska men i stan. Vi har gett ett svar på de här frågorna genom att skapa en aktiv närmiljö. Det ska vara både socialt och grönt. Trappan utanpå huset och balkongerna stärker det sociala.
– Vi staplar villor på varandra, Ut med en vertikal villagränd, spiraltrappan, organiseras villorna vertiklat. Många lämnar staden för att de vill kunna släppa ut barnen, men här ska man kunna det fast man bor i stan.

Grönt stadsliv. Foto Peter Carlsson


Är konceptet prövat någon annanstans?
– Nej, det är helt nytt och helt vårt eget. Kombinationen av maximal grönska och ett aktivt vertikal utemiljö är ny. Ideologin i projektet kommer från tyska Baugemeinschaft, Bygggemenskap, men vi har utvecklat det till ett helt nytt koncept.

Vilka kvalitéer tror du har bidragit till att ni nominerats till och vunnit Kasper Sahlin-priset?
– Dels de jag nämnt redan; vi har svarat på en längtan i tiden. Kluvenheten, man vill ha en trädgård, men inte lämna stan. På 1970-talet var det var det en självklarhet att köpa villa, men det är inte självklart längre, stan attraherar.

– Dessutom har arkitekterna varit med under hela processen, från ritbordet till nyckelfärdiga hus. Vi har varit delaktiga i allt utom själva hantverket. Det har inte funnits några kompromisser, vi har valt entreprenörer som motsvarat det vi efterfrågat.

– Det är hög kvalité på arkitekturen och vi har använt goda material. Interiören består av furu och exponerad betong. De tåliga materialen i kombination med rejäl takhöjd ger lägeheterna ateljékänsla.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.