Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Ingenjör med äventyrliga planer

Publicerad: 16 juni 2010, 08:25

I höst ger sig Lena Rinne ut på en nio månader lång bilresa till Kapstaden. Jobbet som byggnadsingenjör hemma i Stockholm får vänta.


– Det är man själv som sätter gränserna för vad man kan göra, säger hon.


Tisdagen den 14 september börjar äventyret. Då rullar Land Rovern med Lena Rinne, hennes man Pekka och döttrarna Frida och Moa ut från Stockholm. Målet för resan ligger nio månader bort, i Sydafrika. Med som sällskap i en annan bil finns vännerna Angela och Mattias och deras två, små barn. Egentligen var startdatumet satt till den 13 september. Men hon lyckades förhandla sig till en dags uppskjutning, säger Lena och skrattar.

– Jag reser till Shanghai med jobbet för att titta på världsutställningen helgen innan. Jag kommer hem dagen innan vår långresa börjar, därför fick jag skjuta på starten en dag, säger Lena Rinne som är byggnadsingenjör på Sweco.

Till vardags jobbar hon mestadels med Bim-kontroller och 3D-projektering på Sweco Architects i Stockholm. Många av Lena Rinnes projekt har varit inriktade mot industri och sjukhus. Den 1 juni 2011 planerar hon att vara tillbaka på jobbet igen efter sin tjänstledighet. Längtan efter att få göra en långresa har funnits i många år.

– Det gällde att slå till nu eftersom vår äldsta dotter börjar skolan nästa år. Vi bestämde oss för ett och ett halvt år sedan och har planerat sedan dess, säger hon.

Resan, som kommer att gå bland annat via Syrien, Egypten, Sudan, Kenya, Tanzania och Namibia ner till slutmålet Kapstaden, kräver att inget lämnas åt slumpen. Familjen började med alla vaccinationer redan i höstas, de har gått första-hjälpenkurs och bytt ut en stor del av den begagnade bilens delar själva. På så sätt har Lena och hennes man lärt känna sin bil och ska kunna reparera den själv om det behövs.

– Och så har vi gått på kurs och lärt oss köra i terräng och monterat solceller som ska ge all elektricitet inne i bilen. Bland annat till kylskåp, dator och barnens dvd.

Tanken är att resenärerna ska vara självförsörjande på vatten och alla andra förnödenheter i upp till två veckor. Boendet blir i huvudsak på campingplatser eller i taktältet på bilen. Barnen är överförtjusta.

– De pratar om alla vilda djur de ska få se och vill åka redan i morgon!

Vilka orosmoment ser du framför dig?

– Sudan är ett oroligt land så vi kommer noggrant att följa vad som händer där. Säkerheten måste gå först, går det inte att ta sig fram där kanske vi får välja ett annat resmål. Hela resan måste göras på barnens villkor och med korta dagsetapper.

För Lena Rinne kommer det att bli första gången i Afrika, hennes man har rest där vid flera tillfällen. Mycket av den mest användbara kunskapen har de skaffat sig genom att kontakta familjer som redan rest på samma vis, och genom att följa bloggar och hemsidor med andras reseberättelser. Den vanligaste kommentaren som Lena har fått när hon har berättat om resan är: ”Oj, vad spännande, men jag skulle aldrig ha velat göra det själv”.

– Det jag själv ser fram emot mest är att få vara nästan ett år till tillsammans med barnen och uppleva alla kulturer som vi kommer att möta tillsammans med dem, säger hon.

Har du med dig några kunskaper från jobbet som byggnadsingenjör som du kan ha nytta av på en sådan här resa?

– Jag är van att klura på lösningar och att planera. Att projektera ett hus eller att planera en långresa är egentligen inte så stor skillnad!Kort om Lena Rinne:
Jobb: Byggnadsingenjör på Sweco
Utbildning: Byggnadsingenjör, examen från KTH 1995
Karriär: Sweark 1995-1999, FFNS 1999-2002, Rombus arkitekter 2002-2005, Sweco Architects 2005-
Familj: Maken Pekka och barnen Frida, 6 år och Moa, 4 år
Bor: Lägenhet Södermalm, Stockholm
Aktuell: Åker på långresa i egen bil genom Afrika med start i september

Följ Lena Rinne och hennes familj under deras resa på: www.smallbigexpedition.se

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.