Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Interaktiv kakelmosaik får Stora Kakelpriset

Publicerad: 22 november 2013, 13:36

Konstnären Kristoffer Zetterstrand har fått Stora Kakelpriset för sitt 340 kvadratmeter stora konstverk. Verket är gjort av 27 500 kakelplattor och berättar om den medicinska historien. Det innehåller dessutom en ”hemlig” QR-kod.


Kristoffer Zetterstrands verk föreställer den medicinska historien i en ungefärlig tidsaxel och pryder två utomhusväggar på ett garage som tillhör Nya Karolinska Solna-projektet. Mosaiken är konstruerad som lågupplöst pixelgrafik, en modell konstnären har arbetat med tidigare, bland annat till dataspelet Minecraft.

Du ser till exempel en dna-spiral, ett hjärta och en halvt dold QR-kod. Den kan läsas om man står framför mosaiken med en streckkodsläsare (en mobilapp). QR-koden länkar vidare till en webbsida där konstverket förklaras vidare i en interaktiv form.

– Det är inte meningen att mosaiken ska vara en rebus, men det finns små halvt gömda inslag som en återkommande betraktare kan upptäcka efter hand, berättar Kristoffer Zetterstrand.

Stora Kakelpriset har delats ut sedan 2001 till byggnadsprojekt i Sverige där kakel och klinker använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Priset är ett personligt stipendium på 50 000 kronor.

Kristoffer Zetterstrands verk är ett av cirka 20 fasta konstnärliga gestaltningar på NKS. Totalt ska konst för 118 miljoner kronor köpas in till det nya sjukhuset. Enligt Skanska är det Sveriges största konstsatsning någonsin.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.