Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Interaktiv konst får Stora Kakelpriset

Publicerad: 28 november 2013, 12:39

En 340 kvadratmeter stor kakelmosaik vann Byggkeramikrådets tävling Stora Kakelpriset. Mosaiken täcker 80 meter av fasaden till ett parkeringshus vid nya Karolinska Sjukhuset och skildrar i en tidsaxel brottstycken ur den medicinska utvecklingen.


Konstverket heter Ager Medicinae (Fältet Medicin) och är konstruerat som en lågupplöst pixelgrafik. Konstverket är verkligen med sin tid för längst till höger i den medicinska tidslinjen finns en QR-kod i mönstret. Koden kan läsas av med en mobilapp, som länkar vidare till en webbsida och förklarar konstverket.

– Vid utformningen har jag inspirerats av pixelgrafiken och mosaiken består av 27 500 klinkerplattor från Italien, säger konstnären Kristoffer Zetterstrand. En annan inspirationskälla var prins Eugens muralmålning från 1937, som finns i Karolinska Sjukhuset.

Han har tidigare gjort utsmyckningar i keramik och för parkeringshuset har han använt en begränsad färgskala där mönstret lagts virituellt i en dator. Går man på upptäcktsfärd och tittar noga på kakelväggen kan man i mönstret se namn som Pasteur och Hippokrates, redskap som injektionssprutor och det röda korset.

Priset delades ut av Byggkeramikrådets vd Magnus Janson varvid Kristoffer Zetterstrand mottog en personlig prischeck på 50 000 kronor.

Juryn till Stora Kakelpriset beslöt att ge hedersomnämnande till arkitekt Karl Axel Johannesson för Norra Ågatan 40 i Göteborg och till arkitekt Arne Algeröd för Preemraff i Lysekil.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.