Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

"Jag har alltid haft koncernens roligaste jobb"

Publicerad: 3 Juni 2008, 09:08

Bred erfarenhet och en stark drivkraft förde Tomas Carlsson, NCCs Sverigechef till vd-stolen.Han bygger vidare på en lång tradition, men tänker inte sitta där och bara förvalta. Förändring, förbättring och utveckling lyder Carlssons melodi.


Tomas Carlsson pratar fort. Den stereotypa bilden av norrlänningen som ”blyg, bitter och inåtvänd” för att använda Tomas Carlssons egna ord stämmer inte alls.

Nej, för NCCs Sverigechef går det undan. Drivet och den snabba analysen är några av hans styrkor som ledare. Det tror han själv i alla fall. På minussidan finns en viss otålighet. När kaffeapparaten på kontoret i Solna surrar till för att mala bönorna till hans kopp och kaffet dröjer undrar han om ”den ska odla bönorna också”.
Det ska gå fort
– Jag vet att jag kan uppfattas som burdus och bufflig emellanåt. Det har folk sagt till mig.

Jodå. Tomas Carlsson är testad och analyserad. Han har genomgått NCCs ledarskapsprogram och han vet att tilltalet kan behöva tyglas ibland, fast när han träffar Byggindustrin är han nog så jovialisk och tålamodet själv.

Den sista söndagen i november förra året fick Tomas Carlsson veta att han skulle blir NCC Constructions nye Sverige-vd – om han ville. Ja, så klart! Det blev till att packa bohaget och familjen och flytta tillbaka till Stockholm från Göteborg dit han flyttat med familjen bara två år tidigare.

-Jag har pendlat hela mitt liv, men kommit på att om man ska bedriva någon verksamhet så måste man finnas på plats. Man måste vara en del av samhället och utsätta sig för möjligheten att stöta på sina kunder i Konsum, kan man säga. Därför var det viktigt att flytta tillbaka.

Ingenjör och ekonom

Kanske är det hans bredd som fört Tomas Carlsson till vd-stolen. Ingenjör och ekonom – allt i en - och han har gjort det mesta på NCC. Han har varit arbetsledare i produktionen, jobbat internationellt i Indien och i Köpenhamn, byggt upp, avvecklat och sålt verksamheter och varit chef bland annat för NCC Nya Marknader med Polen, Baltikum och Ryssland i fokus och för NCC Construction Region Väst.

Så när som på en kort sejour på Skanska, som produktionschef på Södra länken mellan 1999 och 2000, har han varit NCC trogen sitt yrkesliv igenom.

– Det finns fördelar med att jobba i ett stort bolag. Möjligheterna att prova på olika saker är stora. Jag har jobbat i stora och små projekt, ute i produktionen och suttit i styrelser. Det enda jag inte har jobbat med är fastighetsutveckling.

Nu bygger Tomas Carlsson vidare på den organisation som Olle Ehrlén, tidigare Sverigechef och nu vd för hela NCC-koncernen, byggt upp.

Men Tomas Carlsson är inte den som bara vill förvalta – förändring, förbättring och utveckling är mer hans melodi.

Med prestationen som drivkraft

Han drivs av prestationen. Sin egen och andras och har en ständig strävan efter utveckling, för sig själv och sin organisation.
För egen del har den drivkraften bland annat fått honom att skaffa sig en MBA i Ekonomi vid Columbia University och London Buissness School vid sidan av chefsjobb och familj.

– Det går. Det är en prioriteringsfråga. Men det var otroligt mycket jobbigare än jag hade kunnat föreställa mig och otroligt mycket mer givande också.

Men en vecka i månaden på plats i New York eller London och 10-15 timmars hemarbete i veckan krävde sin tribut. Det sociala livet, semestrar och till viss del sömnen fick stryka på foten. Nu har han en plan för att återuppliva gamla kontakter.

– I slutfasen hade jag hallucinationer om vad jag skulle göra med all tid som jag skulle få när det var slut. Och rent krasst så blir man nog lite sämre på jobbet under tiden och studierna blir kanske mer ”good enough” än ”as good as you can”.

Byggbranschen en utvecklingsbransch

Vill man utvecklas är byggbranschen rätt plats att vara på, tycker Tomas Carlsson.

– Givet att man har lust att ta ansvar och har en viss benägenhet att röra på sig får du möjlighet att utvecklas personligen. Du får väldigt tidigt mycket ansvar och många möjligheter - om du vill ha det är det fantastiskt. Jag har alltid haft koncernens roligaste jobb och det kan alla ha, säger Tomas Carlsson och ser ut som han faktiskt menar det.

Själv fick han en rivstart på sitt nya jobb. Att vara med och fatta beslutet att lägga ner NCC Komplett – projektet som alla älskade - var tungt och tråkigt och upptog en stor del av arbetet 2007.

– Vi satsade stort på Komplett och är stolta över det. Men projektet blev för komplex och omvälvande. För dyrt. Det fanns ingen rimlig kalkyl för att få en fungerande ekonomi i projektet ens på mycket lång sikt. Vi var fantastiskt långssiktiga i dessa analyser, tvärtemot vad som emellanåt har påståtts från utomstående kommentatorer.

Industrialisering i små steg efter Komplett

För NCC Construction går vägen mot en mer industrialiserad byggprocess nu vidare i mindre, inte fullt så radikala steg. Bland annat har företaget har beslutat att införa 3D-projektering i alla projekt där de själva har ansvar för projekteringen. Särskilda tekniska plattformar i produktionen – för bostäder, småhus, kontor och logistikbyggnader – är andra sätt att öka graden av industrialisering.

Det som ofta hålls fram - att byggindustrin skulle vara en trög och förändringsobenägen bransch - håller Tomas Carlsson inte med om.

– Det bolag som jag började i som praktikant på 1980-talet ser helt annorlunda ut idag – i organisationen, i synen på medarbetare och när det gäller värderingar gentemot medarbetare och i affärer. Utvecklingen har varit enorm – och den har varit positiv och väl så stor som i andra bolag.

–Det är en rolig bransch med plats för både för generalister och djupa specialister. Och alla gör de något påtagligt. Konstruerar, bygger, gör avtryck.

Själv har han just nu ansvar för nästan 9 000 anställda och en verksamhet som omsätter cirka 25 miljarder kronor. Det är ett stort åtagande, men det tynger honom inte. Att ha prestationsångest ligger inte för Tomas Carlsson.

– Nej, aldrig faktiskt. Jag ser det som något naturligt att man måste framåt. ”Antingen kör du om någon eller så blir du omkörd”, som Kenny Bräck brukade säga innan han kraschade. Metaforen är kanske inte så lämplig att använda nu, men det ligger något i det om man ska bli en vinnare.


Vad krävs då av ledaren för ett bolag som NCC Construction?
Tomas Carlsson tror nog att han eller hon skulle kunna se ut på olika sätt, men för egen del har han en ganska klar bild av vad som är viktigt.

– Som jag ser det finns det fyra olika saker att tänka på, säger han.

För det första: man måste utnyttja de styrkor man har och ta hjälp av andra i det man inte är så bra på.
Själv är Tomas Carlsson snabb i analysen. ”Det behövs bara en datapunkt för att han ska se en trend” har det sagts – och han har mycket energi som driver på.
Svagheten då?
– Detaljorienteringen är inte alltid på topp. Så är det, men samtidigt kan jag vara extremt molekylär i vissa frågor. Sen kan jag vara burdus och bufflig mot människor emellanåt, men det är något som jag försöker bemästra.

För det andra: man ska inte skapa en illusion av att man är ofelbar.
– Det är ingen människa och försöker man leva upp till det så blir det fel.

För det tredje:
– Jag tror att man måste vara genuint intresserad av verksamheten och man måste vilja att organisationen och individen ska lyckas.

Det fjärde som Tomas Carlsson tycker är viktigt är: att ha en social radar.
– En känsla för var gränserna går inom det område man kan påverka. Det varierar över tiden och är olika i olika organisationer.
– Sammanfattningsvis kan man säga: ”var dig själv fast med eftertanke”. Det finns inget självändamål med att såra folk.

Även om Tomas Carlsson själv upplever att har mer tid över för vänner och familj nu som vd för Construction än tidigare, så är vardagen väldigt inrutad.

– Det brukar se ut som en tandläkarmottagning här utanför ibland, säger han, och visar med handen ut mot soffan och fåtöljerna utanför hans rum.

Ledarskap handlar mycket om synlighet

Mötena är en viktig del av hans jobb, men Tomas Carlsson vill vara synlig ute i verksamheten också.

– Ledarskap handlar mycket om synlighet. Med 9 000 anställda är det en omöjlig ekvation att träffa alla, men det är viktigt att komma ut och träffa folk lite slumpmässigt.

Ambitionen är att besöka minst en byggarbetsplats och en kund varje vecka. Ibland lyckas han med det.

– Men det är lätt att bli fångad i rationalitetstanken, säger han, att låta världen komma till mig.

En dag i månaden försöker han hålla fri från inplanerade möten och besök.
Ha en tänkardag.
Nog så välbehövlig för en energisk vd.Tomas Carlsson:
Bakgrund: Född och uppvuxen i Umeå.
Ålder:Född 1965, 43 år
Familj: Hustru och två barn Simon tio och Ellen sju år.
Bor: Villa i Bromma.
Grundutbildning: Väg- och vatteningenjör vid Chalmers i Göteborg. Vidareutbildning i Ekonomi, har en MBA i Ekonomi från Columbia University och London Business School.
Karriär: Olika befattningar inom NCC-koncernen sedan 1991, bland annat utlandsarbete i Indien, Danmark och som chef för NCC Nya marknader (Polen, Baltikum och S:t Petersburg) NCC Construction Region Väst. Sedan den 12 februari vd för NCC Construction Sverige.
Gör när inte jobbar: Fixar hemma, läser mycket böcker. Vad går i perioder beroende på vad ”hjärnan orkar med”. Just nu är det deckare, tidigare var det mycket facklitteratur och dessförinnan ofta judisk-amerikanska författare, som Philp Roth till exempel. Målet i sommar är att läsa William Faulkner på Engelska – något som hittills varit för snårigt, men som enligt en litteraturkunnig kursare i USA lär vara en av de bästa läsningarna på engelska tillsammans med Shakespeare – och det känns lite tungt.
Ser på bio: Inte så ofta, blir mer DVD och kunskapen om film var mer aktiv förut. Har sett Roy Anderssons senaste film Du levande som inte var någon favorit även om den har klara kvaliteter.
– Att se den typen av film är en kunskapsfråga och kräver mer tid.
TV: Den har jag prioriterat bort och ser väldigt lite.
Gör om tio år: – Jag har en utvecklingsambition i allt jag gör – så något annat gör jag men jag vet inte vad. Mitt mål är att de organisationer som jag driver ska lyckas. Nu ska jag fixa detta så bra som möjligt. Vi hade ett fantastiskt år i fjol. Nu ska vi hålla i det under finansoro och vikande marknad på bostadssidan.
Motto: ”Hur svårt kan det vara”
Aktieinnehav i NCC: 17 536 köpoptioner B. 2000 B-aktier

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.