Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Jag har ett fantastiskt roligt jobb

Publicerad: 19 December 2011, 10:13

Ulrica Åhman är distriktschef på Skanska Asfalt och Betong och ansvarig för 14 av Skanskas totalt 22 betongfabriker.


Hur väcktes ditt intresse för betongbranschen?
– Det var först när jag börjat jobba på Skanska som jag insåg att det var spännande. Jag bestämde mig för att läsa kemiteknik i Luleå eftersom jag trivdes bra på mitt sommarjobb inom pappers- och massaindustrin. Sen under studietiden fick jag upp intresset för kvalitet och miljö och när jag var klar som civilingenjör blev jag kvalitets-, miljö- och arbetsmiljösamordnare på Skanska. Nu har jag varit distriktschef i tre år.

Hur är din relation till betong i dag?
– Betong blir roligare ju mer man jobbar med det. Det är ett jätteviktigt material som är ett bra alternativ ur ett livscykelperspektiv. Betong behöver inte målas, det tål fukt, värme och kyla och kan formas. Det är jätteroligt att betong numera inte bara används till konstruktioner utan även till möbler och interiörer.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
– Jag ansvarar för att vi har en säker arbetsmiljö, en lönsam verksamhet, bra medarbetare som vill stanna kvar och trivs hos oss och för att kunden bemöts på ett bra sätt.

Hur ser din genomsnittliga arbetsdag ut?
– Oftast har jag någon form av möte, med antingen en kund, ledningen eller medarbetare. Mötena kräver sin tid och resulterar många gånger i nya arbetsuppgifter. Jag pratar också mycket i telefon, jag har ansvar för distriktet mellan Stockholm och Kalix så det krävs för att jag ska kunna upprätthålla kontakten. En riktigt bra dag har jag också fått vara ute på en fabrik eller träffat en kund, det händer någon eller några gånger i veckan. Sen tar jag en stund varje dag för att reflektera, vad har hänt, behöver jag planer om något? Allt går ganska fort så det är viktigt att ta tid att reflektera och planera in tid för oförutsedda händelser. Det är något jag lärt mig efterhand, att det måste finnas utrymme för det oförutsedda.

Vilket blir ditt nästa jobb?
– Jag tycker att jag har ett fantastiskt roligt jobb. Det är en bra kombination av arbetsuppgifter, det är roligt att träffa kunder och att få allt att fungera. Men jag vill naturligtvis fortsätta utvecklas. Som ledare vill jag kunna göra skillnad och skapa mervärde så som jag har möjlighet till nu.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.