Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

"Jag tror att det finns ett genuint intresse."

Publicerad: 26 Februari 2018, 10:54

Hallå där! Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst, vars satsning Jämnt på jobbet, kommer att ha program på stora scenen under Nordbyggmässan Älvsjö den 10–13 april.


Sent i höstas, i spåren av den massiva metoo-rörelsen, tog Svensk Byggtjänst initiativ till en långsiktig satsning mot sexism och ojämställdhet i byggsektorn, Jämnt på jobbet.

Hur har arbetet med Jämnt på jobbet utvecklats sedan starten i december?

– I december hade vi en branschträff där vi bjöd in företag och organisationer för att diskutera den här frågan och hur vi ska arbeta vidare med den. Vad vi fortsatt gör är att samla all information vi hittar om metoo och jämställdhetsarbete i branschen i ett nyhetsbrev med länkar till de olika artiklarna och rapporterna. Nyhetsbrevet går ut till alla som har vår ordinarie omvärldsbevakning och till ett särskilt nätverk som har skapats i samband med starten av Jämnt på jobbet. Vi förbereder också en marknadsundersökning om de här frågorna riktad brett till branschen som vi ska genomföra under våren för att sedan presentera framåt sommaren. Det är alltid så att man skulle vilja göra mer, men vi håller bollen i rullning och har en plan, säger Urban Månsson.

Är det någon del av byggsektorn som du saknar i det här arbetet?

– Nej, egentligen inte. Alla branschorganisationer är med och alla de stora bolagen. De som kanske saknas är de mindre bolagen, men vi har fått mejl och frågor från en del småföretag. Det är en svårighet att nå ut till alla tiotusentals företag i branschen, men här är ju Byggindustrin och Nordbygg ett bra forum.

Ni ska ha program på Stora scenen under Nordbyggsveckan. Vad kommer ni att göra där?

– Tillsammans med våra partners kommer vi att presentera vad de gör för att öka jämställdheten i branschen och några företag kommer att berätta och ge exempel på hur de jobbar med frågan.

Vilka reaktioner har du fått på initiativet Jämnt på jobbet?

– Det här är en sådan fråga som man nästan bara kan svara på ett sätt på, positivt. Men jag tror att det finns ett genuint intresse och att det inte bara är läpparnas bekännelse. Den här frågan är så viktig för kompetensförsörjningen bland annat. Därför tror jag att alla inser att det är så viktigt att inkludera kvinnor på alla möjliga nivåer. Här upplever jag att det finns en samsyn. Det tror jag också är anledningen till att Nordbygg vill ge plats till det här initiativet på Stora scenen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.