Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Kakelvinnare gjorde kafé och museum av växthus

Publicerad: 29 november 2012, 08:53

Att förvandla ett övergivet växthus till kafé och botaniskt museum var uppgiften för de arkitektstuderande som deltog i Byggkeramikrådets kakeltävling. Tävlingen vanns av Alexandra Lindberg och Maria Persson, båda från Chalmers.


Vad går ert förslag ut på?– Utgångspunkten är att utnyttja kaklets förmåga att alstra värme. Vi har därför föreslagit att ett torn placeras mitt i växthuset. I tornet ryms kök och kafé i tre plan. Här läggs även rökkanaler och tre eldstäder, en på varje våning. Värmen från kakelugnen sprider sig i växthuset och ger ett behagligt inomhusklimat året om och kan gynna växterna. Runt tornet finns rejält med utrymme för örtträdgård, sittplatser och konstutställningar.Ni har även gett förslag på möbler. Hur ser dessa ut?– Odlingsbänkar, sittplatser och podium är kakelklädda.  En del möbler finns i den befintliga muren som löper längs växthusets väggar och andra utgör en del av golvets mönster. Hemliga lådor döljer sig bakom några av podiets kakelplattor.

Gjorde ni några förstudier?– Vi kände till kakel och dess grundförutsättningar. När vi studerade materialet närmare upptäckte vi till exempel att det numera finns kakel som tillverkas av uttjänt sanitetsporslin. Vi tittade på klassiska läggningar av kakel och inspirerade oss att göra egna mönsterbilder. I vårt förslag kompletterades på marknaden befintliga produkter med ett eget fjällformat kakel.Prissumman är 20 000 kronor. Vad gör ni för pengarna?– Efter flera års studier finns det många hål att fylla!

Vad gör ni i dag?– I januari tar vi vår arkitektexamen vid Chalmers så studierna tar upp all vår tid. Vårt examensarbete handlar om hur arkitekturen kan användas för att skapa mer hållbara konsumtionsmiljöer och kommer att mynna ut i ett förslag för Kungstornet i Göteborg.

Juryn gillade duons detaljer

Byggkeramikrådets, BKR, kakeltävling riktar sig till studenter vid landets arkitekturskolor. Det är andra året i rad som tävlingen arrangeras och syftet är att skapa spännande möten mellan blivande arkitekter och keramik samt att öka kunskaperna kring keramiska plattor. Tävlingen arrangeras i samråd med Sveriges arkitekter. Juryn fastnade för Alexandra Lindbergs och Maria Perssons idé med en kakelugn i växthuset som samlingspunkt och värmekälla. Juryn anser att förslaget är ambitiöst och skickligt presenterat med väl genomtänkta detaljer.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.