Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Kändisar fick pris för byggnadsvård

Publicerad: 30 september 2016, 12:43

De glada vinnarna Kjell Forshed, Ulla Skoog och Ingvar Oldsberg utses till Årets byggnadsvårdare 2016.

Foto: Åsa Lindberg

Ingvar Oldsberg, Ulla Skoog och Kjell Forshed utses till Årets byggnadsvårdare 2016.


Ämnen i artikeln:

Ingvar OldsbergUlla SkoogKjell ForshedÅrets Byggnadsvårdare 2016

När Byggnadsvårdsföreningen delade ut sitt årliga pris dök flera kändisar upp på scenen. Ingvar Oldsberg vann inom kategorin Försvara. Han köpte personligen en kran i Göteborgs hamn och övertalade tre storbolag att också köpa kranar efter Cityvarvets konkurs. Nu har kranarna getts som gåva till Älvstranden Utveckling och kommer bevaras.

– Jag är stolt över utmärkelsen och att ha bidragit till att Göteborgs stadsbild bevaras. Kranarna är mycket mer betydelsefulla för Göteborg än vad många tror. De är något som tillhör hamnen och staden och är en viktig del av Göteborgs historia, sade Oldsberg i sitt tacktal.

Inom kategorin Vårda vann skådespelerskan Ulla Skoog. Hon prisas efter arbetet hon lagt ned på att sprida budskapet om byggnadsvård och byggnadsvårdsföreningen, inte minst genom sitt sommarprogram.

– Ett bra sätt att sprida kunskap är att outtröttligt prata om budskapet att byggnadsvård gör hela vår värld vackrare och bättre. Det är precis det jag gör. Jag är en långsam människa så jag har inte tagit in att jag fått priset, men jag är så klart väldigt glad. Bara att umgås med byggnadsvårdare gör mig glad, sade Ulla Skoog.

Arkitekten Kjell Forshed från Nykvarn fick priset inom kategorin Utveckla för att han värnat, förvaltat och utvecklat småstaden och dess kvaliteter. Han har ofta tagit sin utgångspunkt i äldre småstäder och integrerat det i den moderna stadsbilden. ”Han visar på möjligheter att bygga in attraktiva mötesplatser i den småskaliga staden, där även trafik och bilar blir hanterbara”, skriver juryn.

– Jag är väldigt glad och uppmuntrad av att få det här priset. I många år har jag strävat efter att knyta an till värden som består och tolka dem till nutida behov. I arkitektvärlden handlar det ofta om att göra märkvärdiga saker, jag har aldrig haft något behov av det. För mig handlar det om att städerna blir vackra och att folk trivs och uppskattar dem. Det är nog så svårt, sade Kjell Forshed.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.