Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Karin Adalberth får Byggstenen 2010

Publicerad: 5 maj 2010, 09:24

Utmärkelsen av Svenska Byggingenjörers Riksförbund tilldelas Karin Adalberth för att hon har byggt Sveriges första plusenergihus.


Karin Adalberth är doktor i byggnadsfysik och expert på energieffektivt byggande.

Hennes hus är det första plusenergihuset i Sverige, och blev färdigt hösten 2009. Det kan nu konstateras att huset uppfyller förväntningarna. Energiåtgången är en fjärdedel av normalhusets, samtidigt som huset producerar egen hushållsel med överskott. Energiförbrukningen i det 150 kvadratmeter stora huset är 5 500 kwh och då är även hushållsel inräknat. Karin Adalberth med familj bor själva i huset som ligger i skånska Åkarp.

- Karin Adalberths initiativ har följts med intresse av svenska byggingenjörer och gett oss ökad kunskap om energieffektivt byggande. Vi vill tacka för detta genom att tilldela henne utmärkelsen Byggstenen, säger Svenska Byggingenjörers Riksförbunds, SBRs, förbundsdirektör Magnus Janson.

- Jag ser Byggstenen som en bekräftelse på att SBR och många byggingenjörer tagit till sig de möjligheter som jag ville lyfta fram med plusenergihuset. Det hoppas jag ska bidra till att denna typ av byggande får en rejäl skjuts framåt, säger Karin Adalberth.

Karin Adalberth kallar huset "plusenergihus" eftersom det inte bara är självförsörjande på energi utan också till skillnad från så kallade "Passivhus" ger ett elöverskott. Överskottet kan säljas vidare och huset fungerar därmed som ett minikraftverk.

Byggstenen med ett tillhörande stipendium på 50 000 kronor delas sedan 1986 ut av Svenska Byggingenjörers Riksförbund till "den eller de som gjort en föredömlig insats för byggandet eller förvaltandet i Norden". Överlämnandet kommer att ske vid ett arrangemang i Malmö.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News